Torsdag ble det kjent at Ap, SV og Rødt har fremmet et privat forslag til neste formannskap om å stanse alle nye utlysninger av tjenestekonsesjoner i hjemmetjenesten. I dag lar konsesjonene private helsetilbydere tilby deres tjenester for kommunen, slik at brukerne får en valgmulighet mellom offentlig og privat hjemmetjenestetilbud.

LES BAKGRUNNEN: Kommunen smeller døra igjen for private aktører i hjemmetjenesten

– Var ikke god nok

OPPSLAGET: Her er flere ansatte ved Privat Helse Omsorg og pårørende samlet rundt bordet. De har alle lest oppslaget i fredagens avisutgave av iTromsø, og reagerer på uttalelsene til Johansen.

Gunhild Johansen (SV) uttalte i torsdagens artikkel at det ikke er noe som skiller privat og kommunal omsorg- På spørsmål om hvorfor mange da velger private tjenester, svarte Johansen at «det kan godt være at de velger privat av ideologiske årsaker».

Kjell Rotvold, sammen med sine to søstre, har de siste årene stått på for både sin mor og far, som nå er gått bort. Rotvold har god erfaring med både det offentlige og private tilbudet. Han er ikke i tvil om at Johansen tar feil.

– Hun presterer å si at man mest sannsynlig velger privat omsorg av politiske grunner. Det er direkte ufint. Å velge pleie til sin far handler ikke om politiske årsaker. I vårt tilfelle valgte vi det vi mente var den beste omsorgen. Man sitter ikke og tenker på hvilken partitilhørighet man har, sier han.

Etter en lang sykdomsperiode for moren til Rotvold, valgte de å gå fra det kommunale til det private.

– Det gjorde vi fordi Tromsø kommune ikke var god nok. Det at Johansen påstår at det er likt tilbud man får er det rene, skjære sprøyt, sier han.

– Det kan virke som at politikerne lever i en helt annen verden enn vi pårørende, sier han.

Skuffet

Han forteller om flere uheldige opplevelser med den kommunale hjemmetjenesten.

– Det er viktig for meg å få fram at dette ikke handler om innsatsen til de ansatte i hjemmetjenesten, men ledelsen og politikerne. De ansatte gjør så godt de kan, sier han.

VALGTE PRIVAT: Ingeborg Figenschow (t.h.) og Ida Hanssen valgte begge å benytte seg av det private tilbudet.

Han får støtte av Ann Iren Lein, som valgte privat hjemmetjeneste for sin mann, og Ingeborg Figenschow og Ida Hanssen, som begge har valgt privat.

– Grunnen til at vi valgte privat, var erfaringene vi hadde med det kommunale tilbudet. Jeg opplevde at de så behovene hans bedre. Jeg syns det er trasig at de lukker dørene for denne muligheten, sier Lein.

Avdelingsleder for hjemmetjenesten i Privat Omsorg Nord, Camilla Karlsen, er også opprørt over forslag til partiene.

– Jeg er skuffet over at de ønsker å fjerne tilbudet til innbyggerne. Det handler om å kunne bestemme hvem som kommer inn over dørstokken din, sier hun.

Rotvold, som selv er 68 år, forteller at han ser mørkt på det å bli eldre.

– Jeg har ofte tenkt på om jeg tør å bli gammel i egen by. Jeg tror svaret på det er nei. Det er et tankekors til politikerne, sier han.

iTromsø har forsøkt å få en kommentar fra Gunhild Johansen, men har så langt ikke lykkes.