– I natt ble J. Hagerups forretning på Nansens plass hjemsøkt. Tyvene har slått inn en rute og har ganske freidig gått gjennem hele forretningen og plukket med sig en sekk med varer: dongeriklær, håndduker, sigaretter og forskjellig annet, skriver «Tromsø» 8. juli 1931.

Frekt innbrudd

Det var da andre natten på rad at det ble begått innbrudd i byen. Natten i forveien hadde skurkene oppsøkt Wilhelm Solhjells Tapet og Linoleumslager i Fredrik Langes gate 9.

Utbyttet fra innbruddet, som omtales som «frekt» i avisen, var «en hel del småpenger».

FREDRIK LANGES GATE 9: I huset i midten holdt Wilhelm Solhjells Tromsø Tapet- og Linoleumslager til fra begynnelsen av 1930-tallet. Dette bildet er tatt mellom 1910 og 1920.

Begynte i Harstad

– I en skuff har tyvene fått med sig ca. 100 kroner og fra kassaapparatet ca. 40 kroner. Dessuten har man ranet med sig endel varer, barberhøvler, barberblad o. lign.

Det man da ikke visste var at de tre innbruddstyvene hadde ankommet Tromsø med Hurtigruta fra Finnsnes noen dager i forveien etter en rekke innbrudd begått i Harstad. Da politiet i Harstad kom dem litt for nære, hadde de tre stjålet en småbåt som de seilte til Lenvik før de altså kom seg til Tromsø.

Skjulte seg «på øen»

– Her har de forstått å holde sig skjult oppe på øen, men om natten har de opptatt sin virksomhet. Bl. a. har de besørget tyveriene hos Hagerup og Solhjell. Det ene sted ble de iakttatt, kan man lese i avisa to dager senere.

Øyenvitnets beskrivelser førte til at politiet arresterte en av innbruddsbandens tre medlemmer som kalte hverandre for «Oslo», «Bergen» og «Trondhjem».

– Den knepne hadde begitt seg på rangel og dette ble hans skjebne.

Ennå på frifot

Så da ble han sendt tilbake til Harstad for å «stå tilrette for sine misgjerninger».

– De to andre er ennu på frifot, men politiet er de på sporet og lenge varer det nok ikke før også de sitter bak lås og lukke.

Solhjells «Tromsø Tapet og Linoleumslager» flyttet etter hvert til Storgata 128 før det endte opp i Storgata 142. Det var begynnelsen på Fargerike som ligger der i dag. Fredrik Langes gate 9 brant ned i 1948.

Hagerup-familien hadde holdt hus i Skippergata 27 siden «A. Hagerups kolonialforretning» ble etablert der i 1914. Etter hvert ble driften utvidet med skipshandel. Dette huset står ved bruhodet den dag i dag.