At man ikke skal få kjøpt seg ferskfisk i Tromsø, og da særlig på 80-tallets «Fiskehallen», høres jo absurd ut.

Men slik var det. På begynnelsen av 80-tallet innførte Fiskeridepartementet fiskestopp på torsk. Fiskerne ble rabiate og fiskehallen ble tom. Så mens kystfiskerne aksjonerte i Gisundet, ble det smalhans i byen.

Fra lite til ingenting

– Til vanlig er det lite fersk fisk mellom jul og nyttår, men at Tromsø-familiene må nøye seg med pakket og frosset fisk i januar, nei, den situasjonen er det ikke ofte en har opplevd, sa «byens fiskehandlere» til Bladet Tromsø 4. januar 1982.

Stansen i torskefisket gjorde at fiskehandlerne simpelthen måtte stenge hallen. Fersk fisk var ikke å oppdrive, og Tromsø-folk måtte bare avfinne seg med situasjonen en tid fremover.

– Vi regner med at enkelte fiskere vil gå ut for å fiske etter hyse, sei, uer og kveite. Hvis så skjer, vil vi kunne by på fersk fisk i løpet av uken, sa byens fiskehandlere med Bjørn Pedersen (bildet) i spissen.

Sperret Gisundet

Byfiskerne kom til unnsetning – som vanlig.

LES OGSÅ: Den melankolske lege (for abonnenter)

I begynnelsen av 1982 skriver «Tromsø» side opp og side ned om krisen i fiskerinæringa. Det var mange oppgitte fiskere her i fylket og de fleste hadde mistet tilliten til både myndigheter og egen organisasjon. Mens to av «Tromsøs» reportere rapporterer fra en fisketom fiskehall, rapporterer andre fra kystfiskernes markering ved Gisundbrua samme dag. Der protesterte vel 20 fiskebåter like mye mot fiskerimyndighetenes regulering av kystfisket fra 2. til 11. januar, som mot Norges Fiskarlag. Fiskerne følte nemlig at deres egen organisasjon var med på å «tre reguleringen ned over hodet på dem uten en skikkelig høring.»

Utfor stupet

– Flere av oss kystfiskere har allerede måtte gi opp våre båter og med nye innskrenkninger er det ikke fritt for at vi føler oss som en saueflokk som bare kan jages utenfor stupet, sa Kåre Ludvigsen (Sommarøy) til «Tromsø».

LES OGSÅ: Ønskedrømmen på Charlottenlund (for abonnenter)

I Gisundet blokkerte fiskerne all trafikk, inkludert hurtigruta, som planlagt. Og til tross for iherdige forsøk, kunne verken politi eller kystvakta gjøre noe med det.

– Fra politiets side ble det til slutt bare tatt en nøye registrering av alle fartøyer som deltok, avslutter journalist Per Eliassen.