– Jeg trodde ærlig talt at vi hadde kommet lenger enn som så i 2016, sier Siv Anita Sole, leder i MC-rådet i Tromsø.

Med forbud mot MC-vester på utesteder og spisesteder opplever hun at alle som kjører motorsykkel blir skåret under en kam.

–  Man opplever at vi som går i MC-vest stemples som kriminelle – uten annen grunn enn at vi bærer MC-vest, sier Sole.

iTromsøs omtalte nylig en episode lørdag der ben mann bortvist fra et utested i sentrum på grunn at han hadde på MC-vest.

LES OGSÅ: Kommunen snur: Utesteder har lov til å forby MC-vest (for abonnenter)

Hun viser til at det ikke er noe forbud mot å kle seg i verken fotballdrakter eller politiske merker.

– Hva er forskjellen? Poenget med uniformering, uansett om det er snakk om MC-vester eller AUF-skjorter, er å vise hvor man er fra og hvor man hører til, sier hun.

En prosent

Sole får støtte fra både Kåre With i Ishavsbyen MC, og Knut Ove Tanem, leder i NAF MC og MC-ravnene.

– Det er en grunn til at miljøene som trekkes fram som problematiske av politi og utesteder omtales som 1-prosentmiljø. Det er en forsvinnende liten andel av et stort samfunn som bedriver kriminalitet. Det som nå skjer er at ei veldig stor gruppe stigmatiseres på bakgrunn av litt frykt og lite kunnskap om hvem vi er og hva vi gjør, sier Tanem.

KRITISK: Knut Ove Tanem, leder av NAF MC og MC-ravnene synes ikke noe om at enkelte utesteder bortviser folk i MC-vest.

Han leder MC-ravnene, som gjør den samme jobben som Natteravnene - bare at de gjør det på to hjul.

– Vi er uniformert når vi er ute med Natteravnene, og uniform er uniform uansett om det er snakk om refleksvest eller skinnvest, mener Tanem.

LES OGSÅ: Hilmarsen: – Det er ikke spesielt hyggelig å gå inn på en plass hvor det er 12 stykker i MC-vest (for abonnenter)

Tanem går ofte med skinnvest med merker som viser hvilken klubb han tilhører, og har ingen intensjon om å ta den av seg for å slippe inn på et ute- eller spisested.

– Det er alltid noen steder som vil servere alle, og det er opp til hver enkelt uteplass hvordan de vil profilere seg: Raus og inkluderende, eller vanskelig og sær, sier Tanem.

– Idiotisk

Kåre With i Ishavsbyen MC mener et forbud mot MC-vest er meningsløst.

– Det er jo helt idiotisk. Hvor skal man trekke streken, hvis det ikke er lov med vest? Er det da lov med russedress, skinnjakke eller religiøse hodeplagg, spør With.

Han har selv jobbet i utelivsbransjen i mange år, og forteller at han aldri har opplevd problemer med folk i MC-vest.

– Som Egon Holstad formulerte i sin kommentar: Det er mange andre grupper som skaper langt mer bråk og trøbbel på byen enn folk i MC-vest, sier han.

– Har du forståelse for at folk kan føle frykt hvis de møter en gruppe mennesker i MC-vest?

– Nei, jeg har egentlig lite forståelse for det, fordi det går på folks uvitenhet. Det er mye man kan være redd for på byen, og det er mye jeg ville følt mer frykt for enn en kameratgjeng med skinnvest, sier With.

Kastet ut

Siv Anita Sole har selv opplevd å bli bortvist fra utesteder på grunn av skinnvesten.

VIL HA VESTEN PÅ: Siv Anita Sole, leder i MC-rådet i Tromsø, vil beholde vesten på dersom hun skal ut på byen etter en kjøretur eller et arrangement i MC-regi.

– Jeg bruker sjelden vesten min med mindre jeg har vært på et arrangement eller en kjøretur i MC-regi. Har jeg imidlertid vært på en MC-fest – hvor folk dresser seg opp i vester med kjennemerker på – har jeg den på meg hvis turen går videre på byen. I utgangspunktet er det jo ikke et problem å ta den av, men dette har vært en så betent problemstilling i så mange år at det nå går på prinsipp. Hvorfor skal vi ikke kunne velge våre egne klær når medlemmer av andre klubber kan gå med sine, spør hun.