Med hele fire spillere i den ferskeste U21-landslagstroppen fremstår i dag TILs utviklingsavdeling i samarbeid med Norges Toppidrettsgymnas (NTG) i Tromsø som en av landets fremste talentfabrikker for fotballspillere.

Kvartetten Runar Espejord, Mikael Norø Ingebrigtsen, Ulrik Yttergård Jenssen og Jostein Gundersen spilte også sentrale roller i årets eliteserie for TIL.

De er fruktene fra TILs tydelige satsing i samarbeid med NTG. En skole hvor det koster 43.550 kroner per skoleår i skolepenger for å gå med utvidet toppidrettssatsing på fotball.

– Det er interessant hvis du går inn i andre klubber og ser. Det er ganske mange spillere som etter hvert kommer fra NTG. Det er ganske rått i andredivisjonsklubbene også, kommenterer sportssjef i TIL, Svein-Morten Johansen.

LES OGSÅ: TIL-ledelsen betaler skoleplass for noen NTG-elever

Ingen utenfor NTG

Fra første avgangskull født i 1991 og 1992 gikk ut fra skolen i 2011 har TIL skrevet proffkontrakt med 14 NTG-elever. Flere har gått videre til naboklubben TUIL i 1.-divisjon, mens mange andre NTG-elever i dag er nøkkelspillere for blant annet Finnsnes i 2.-divisjon.

Ikke noen andre nordnorske spiller født etter 1990 har fått proffkontrakt med TIL. Av nordnorske signeringer som ikke kommer fra NTG de siste årene, finner man bare eldre spillere som Christer Johnsgård (1987), Lars-Gunnar Johnsen (1989) og comeback for Jonas Johansen (1985) og Morten Gamst Pedersen (1981).

– Det er nok noe som kommer til å bli et sterkt bilde fremover, kommenterer Svein-Morten Johansen.

Han mener toppidrettsgymnasene har blitt en vesentlig del av fotballutdannelsen, og ønsker at lignende tilbud kommer på plass flere steder i landsdeler.

– Jeg skulle man hadde noe for eksempel i Finnmark. Miljøer som kunne bringe en spiller opp gjennom Alta og deres system. Flere plasser har man ikke helt optimale fotballordninger for videregående skole. Det burde man ha tatt tak i når man ser hva NTG etter hvert begynner å få ut av en slik sammenheng, sier Johansen og utdyper:

– Det største problemet er at man ofte har skille mellom trening på formiddag og trening på ettermiddag, hvem som er trener og følger opp. Man får ikke den sammenhengen.

– En bøyg

iTromsø har vært i kontakt med noen trenere i bydelsklubber i Tromsø med spillere i alderen hvor overgangen til videregående skole kommer.

Stakkevollan G16-trener Ørjan Harjo forteller om en spillergruppe hvor ambisjonsnivået varierer, men en del spillere har store ambisjoner. Av de 13 spillerne på laget som begynte på videregående skole i høst, så går to på fotball-linja i Tromsdalen. Ingen går på NTG.

– Kan skolepengene være en bøyg for mange med tanke på å søke plass på NTG?

– Det tror jeg. Jeg har ikke snakket med noen av mine karer, men for dem som bor på Stakkevollan tror jeg dette med skolepenger kan være en utfordring, mener Harjo.

Han er samtidig imponert over uttellingen TIL har fått fra «NTG-akademiet».

– At de har og har hatt så mange spillere på ungdomslandslag viser at det blir gjort noe riktig, sier han.

FAKTA:

Her er NTG-elevene som har blitt TIL-proffer, med nåværende klubb i parentes:

Jakob Karlstrøm (1997, TIL)

Lasse Nilsen (1995, TIL)

Kent-Are Antonsen (1995, TIL)

Jostein Gundersen (1996, TIL)

Thomas Drage* (1992, Falkenberg)

Fredrik Michalsen (1996, TIL)

Mikael Norø Ingebrigtsen (1996, TIL)

Ulrik Yttergård Jenssen** (1996, TIL)

Runar Espejord (1996, TIL)

Lars Henrik Andreassen (1991, TUIL)

William Frantzen (1993, TIL)

Elias Skogvoll (1996, TUIL)

Mathias Johnsen (1995, TUIL)

Ludvig Rinde (1991, lagt opp)

* Drage ble hentet av TIL fra Mosjøen vinteren 2009/10 og fullførte videregående på NTG.** Jenssen tilbragte mesteparten av videregående skole-alder i den franske klubben Lyon, men fullførte parallelt skolegang ved NTG.

SUPERÅRGANG: Mikael Norø Ingebrigtsen, Jostein Gundersen og Runar Espejord er alle en del av 1996-årgangen med tromsøgutter i TIL forbløffer fotballeksperter. Fredrik Michalsen og Ulrik Yttergård Jenssen er de to siste. Foto: Trond Tomassen