Alheim-veteraner, morgenbadere og unge svømmelystne tok alle turen til Alfheim svømmehall fredag morgen.

Har tatt gode tak

I august ble bassengene på Alfheim stengt, da kommunen så på det som nødvendig med oppgraderinger. Tidligere hadde daværende kommuneoverlege Trond Brattland slått alarm om farlige forhold grunnet avflaking på bunnen av bassenget og algevekst i vannet.

Da svømmerne møtte opp til åpningen, var det en helt annen realitet som møtte dem.

– Det har blitt helt fantastisk her. Nå som de har gjort det så fint, er det viktig at kommunen fortsetter å ta vare på Alfheim. Det har ikke vært såpass fint her som nå på godt over 20 år, sier Anette Wold (40).

Kommunen har blant annet tømt det store karet for vann og slipt ned bunnen, sveiset inn ny duk med banemerking og lagt inn nye sluker og dyser.

– Det er blitt kjempebra. Dette var sårt trengte oppgraderinger, sier Steinar Eilertsen, leder for TSI Surk – Studentenes undervannsrugbyklubb.

Eilertsen var på plass for teste fasilitetene forut for første trening i det oppgraderte bassenget. Han forteller at klubben hele veien har hatt en god dialog med kommunen og har bidratt underveis. Ifølge Eilertsen var det viktig at duken ble festet på en ordentlig måte.

– Før fløt den bare løst på bunnen. Nå sitter den godt, legger han til.

Les også: Innbrudd på Alfheim svømmehall.

Mer arbeid gjenstår

Til stede ved åpningen var også ordfører Kristin Røymo (Ap). Hun sier til iTromsø at det var et skrikende behov for å få gjort noe med svømmehallen.

– Svømmehallen er et viktig for folkehelsen i Tromsø, og bygget er virkelig ett av få praktbygg i byen vår. Oppgraderingsbehovet har vært stort, men nå har vi endelig fått det til, og det til en billig penge, sier hun.

I alt har kommunen brukt 2,5 millioner kroner på renovasjonsprosjektet.

I tillegg til oppgraderingene av bassenget, er det gjort grep for å gjøre de tekniske anleggene ved svømmehallen mer energieffektive. Mye arbeid gjenstår imidlertid fortsatt.

– Det er ennå råte i treverket på innsiden av vinduene og ute har stålverket rustet. Samtidig har hallen et tak som lekker varme, sier Røymo, og fortsetter:

– Når det er på det kaldeste brukes 50.000 kilowattimer hver uke for å holde hallen oppvarmet. På sommeren går det ukentlig rundt 20.000 kilowattimer. Vinduene og taket er med andre ord det første vi vil ta tak i tiden fremover. Det er arbeid som i lengden vil lønne seg.

Ifølge ordføreren vil kommunen i månedene fremover starte arbeidet med å se på hva Alfheim svømmehall skal være.

– Ingenting er klart ennå. Vi har Tromsø-badet på vei, og vi må se på Alfheim i tilknytning til det. Likevel er det ingen tvil om at svømmehallen er et kulturminne i denne byen, og at kommunen er forpliktet til å ta vare på det. Og det vil vi gjøre.

Les også: Nå skal dette bassenget endelig fylles.

Liv i huset

Grete Nilsen, ansvarlig for de ansatte ved Alfheim, sier det er deilig å endelig få åpnet igjen. Hun og de andre på huset har de siste månedene gjort sitt for å få svømmehallen åpnet.

– Vi har gjort litt av hvert av småarbeid underveis. Du kan si vi har vært altmuligmenn, sier hun og ler.

Nilsen er storfornøyd med oppgraderingene, og at gjestene igjen strømmer til på morgenkvisten.

– Mens anlegget har vært ute av drift, har vi fordelt ressursene på treningssenteret her på huset og Stakkevollan svømmehall, så vi har vært aktiv hele veien. Det er likevel unektelig godt å få litt mer liv her på bygget.

– Så får vi bare håpe at det blir liv og leven i årene som kommer, legger hun til.