Overraskelsen var stor da Gry Jacobsen Nganzo, sekretær i utviklingslaget, og de andre styremedlemmene satte seg ned for å lese kommunens siste økonomirapport.

– Da oppdaget vi at barnehageprosjektet ikke har fått de 7,4 millionene som ble vedtatt. Det kom brått på, da utbyggingssjef i kommunen, Øystein Dale, tidligere har opplyst at det er ferdigstilt ei skisse over den nye barnehagen, samtidig som det ble informert om at prosjektet i løpet av høsten skulle legges ut på anbud, og det var forespeilet oppstart på bygging våren 2017 og ferdigstillelse i desember samme år, forteller Nganzo.

Alt var på plass

Gry Jacobsen Nganzo, sekretær i Vikran-utviklingslag.

Utviklingslaget tok derfor øyeblikkelig kontakt med kommunen, hvor Kari Henriksen, avdelingsdirektør for utdanning, opplyste at prosjektet nå var en del av et utredningsprosjekt sammen med tre andre distriktsbarnehager.

– Dette synes vi er forferdelig rart, da det allerede er gjort et vedtak av kommunestyret i saken, penger er bevilget og skisser og anbud klargjort, noe som ikke geler disse andre barnehagene, sier Nganzo, og fortsetter:

– Det er et stort og akutt behov for oppgraderinger da den nåværende barnehagen er i veldig dårlig stand.

- Ikke greit

Utviklingslaget skriver i et brev til kommunen at de ikke kan se at administrasjonen har anledning til å stoppe fremdriften på Vikran Barnehage for å tilfredsstille fremtidige planer for andre barnehager som vi erfarer ikke har vedtak om utbygging.

– Det har hele veien gått sakte, og det har vært flere prosjektledere inne og arbeidet med det. Nå trodde vi omsider at vi nærmet oss mål, og fikk beskjed om at vi skulle inviteres til brukermedvirkning i prosjektet i løpet av høsten. Høst ble til vinter, og nå skjer dette. Det er ikke greit, tordner Nganzo.

– Ikke godt nok planlagt

BEKREFTER: Avdelingsdirektør for utdanning, Kari Henriksen, bekrefter at prosjektet er stanset og lagt inn i et felles konseptprosjekt for flere distriktsbarnehager.

Kari Henriksen bekrefter overfor iTromsø at det stemmer at barnehagen er fjernet fra budsjettplanen.

– Det handler om at vi ønsker å kvalitetssikre våre byggeprosjekter bedre med tanke på hvilke kostnader som ligger i de enkelte prosjektene. I dette tilfellet er vi ikke kommet dit hen at vi har planlagt barnehagen såpass godt at vi kan gjøre kostnadsberegninger, sier hun.

I økonomirapport 2 står det at prosjektet vil bli 8 millioner kroner dyrere enn først planlagt.

– Det opplyses at prosjektet er slått sammen med planer for andre barnehager. Stemmer dette?

– Ja, det stemmer. Situasjonen er i dag lik for flere av distriktsbarnehagene i kommunen, og derfor har Vikran barnehage nå blitt en del av et større prosjekt for å utarbeide et felles konsept for våre distriktsbarnehager.

- Må tenke tall

Dagens distriktsbarnehager er stort sett i nedlagte lærerboliger fra 70-tallet, boliger som i sin tid ble omgjort til barnehager. De er i dag lite egnet til dette formålet.

– Det vil vi gjøre noe med, og det blir lettere for oss om vi har en felles plan vi kan benytte oss av, sier Henriksen.

– Kommunen er nå i en alvorlig økonomisk situasjon, hvor man har vært nødt til å utsette flere planlagte byggeprosjekter. Har dette vært en medvirkende grunn til at barnehagen ble fjernet fra budsjettet?

– Vi er alltid nødt til å se på økonomien og tenke på tall. Og vi må til enhver tid prioritere kommunens behov, det være seg helsehus, nybygg eller barnehager, svarer avdelingsdirektøren.

Vet ikke når

Henriksen kan ikke si noe om når en eventuell felles plan for barnehagene vil være klar og bygging kan påbegynnes.

– Det er det Utbyggingstjenesten som arbeider med.

Det har ikke lykkes iTromsø å komme i kontakt med utbyggingssjef Øystein Dale.