– She is back!

Det sier kulturhussjef Erik Smith-Meyer, og snakker om ingen ringere enn musiker og skuespiller Kirsti Sparboe.

19. og 20. mai til neste år har Sparboe konsert i Tromsø for første gang på fem år.

– Sist jeg spilte i Tromsø var på Sparebanken Nord-Norges jubileumskonsert (i 2011, journ.anm.), men det var sammen med flere andre band og musikere fra Tromsø. Dette er en egen konsert, sier Sparboe.

– Jeg har spilt litt konserter rundt i Norge, men jeg husker ikke sist jeg spilte en egen konsert i Tromsø.

– På tide

Ifølge Kirsti Sparboe var det kulturhussjefen selv som spurte om hun ikke ville holde konsert i Kulturhuset.

– Men den som nok har vært størst pådriver er Ingrid Evertsen, som har sagt at jeg måtte komme hjem og spille. Og nå tenkte jeg at det var på tide, det er noen år siden sist.

- Tromsøs store helt

Kirsti Sparboe har en lang og fyldig karriere bak seg både som sanger, revyartist og skuespiller både på teater, film og tv. Hun har vunnet Melodi Grand Prix-finalen i Norge fire ganger som soloartist og har gitt ut en rekke album.

– Kirsti Sparboe er Tromsøs store helt og har vært det veldig lenge. Hun har hit på hit på hit, har vært med i Grand Prix og er større enn de største vi har i Tromsø, mener kulturhussjef Smith-Meyer.

Han mener Sparboe har vært for lenge borte fra tromsøscenen.

– Det er på tide at hun kommer på scenen og smeller av sine fantastiske hits med fullt band. Det blir to konserter, for det måtte vi ha, og jeg er 100 prosent sikker på at begge blir utsolgt. Hun har en stor fanskare, sier Smith-Meyer.

– Kommer det folk?

Selv følte Sparboe seg mindre sikker på publikumsoppmøtet.

– Jeg sa til Erik: "Kommer det folk, da?", og han svarte: "Kan jo skjønne det!". Jeg håper at det kommer noen, men jeg aner ikke om jeg har fans i Tromsø. Alle er velkomne i alle fall!

Sparboe ser fram til å oppsummere hitene sine for tromsøpublikummet – alt fra "Oj, oj, oj" til "Livet er herlig", men hun innrømmer at hun er litt overfølsom når hun skal opptre i hjembyen.

– Når jeg kommer hjem, vil jeg jo gjerne at det skal være så bra som mulig. Jeg holder denne konserten i forbindelse med at jeg nå fyller 70 år, og selv om jeg ikke har den samme energien som da jeg var 20 år, har jeg noen års erfaring bak meg. Det skal bli veldig hyggelig.

Kirsti Sparboe er glad i kulturhus-scenen i Tromsø, som hun har stått på flere ganger tidligere.

– Det er et hyggelig kulturhus, og det er ikke alle konsertscener som man får den kontakten med publikum som man får der, sier hun.