– Heldigvis fikk vi bestilt varer før det begynte, sa Tove Jacobsen til Bladet Tromsøs journalist, Tore Svarverud, 30. april 1987.

Babelsk forvirring

Telefonproblemene begynte rundt klokken 10 tirsdag 28. april og da oppsto det som Svarverud kalte «en babelsk forvirring». Selv om man vanskelig kan hevde at blomsterhandlere og frisører snakker forskjellige språk, kan man likevel ane kimen til mange fornøyelige forvirrelser.

På denne tiden holdt Tromsø Frisør- og Toupésenter til i Storgata 47, og det var da Televerket installerte ei ny linje hit at noe skjedde.

– Televerket skjønte visst heller ikke så mye av det til å begynne med, sa Jacobsen etter at knuten på tråden var løst opp.

Men før den tid var det altså babelske tilstander på Blomsterhjørnet i Storgata 49.

Uselgelig kaktus

– Etter bare å ha svart på telefoner om toupéer og klippetimer var det med nød og neppe husfreden unngikk å bli redusert til kort i nakken og fyldig ved ørene. Kaktusen som i ren distraksjon fikk en omgang med føneren står det dessverre dårligere til med, den er å betrakte som uselgelig, skrev Svarverud om tildragelsen.

Og mens Jacobsen snakket med frisørkunder, så satt Norsk Personal i andre etasje på Storgata 49 med Toupésenterets nye linje. Og frisøren selv «var av Televerket forvandlet til frukt, tobakk, aviser og sjokolade i godt utvalg», da de fikk kundene som ringte til kiosken «Slikkeriet». Bak disken på kiosken svarte de på telefoner til Blomsterhjørnet.

Lange tradisjoner

Både Storgata 47 og 49 har lange tradisjoner som forretningsgårder. I nummer 49 holdt blant andre Lauritz Tøllefsen til. At han, og senere sønnen Kåre, drev kolonial her fra 1924, forklarer nok hvorfor enkelte fremdeles bruker betegnelsen «Tøllefsen-hjørnet». I nabogården kunne man fra 1916 kjøpe forlovelsesringene sine da Axel Jensen åpnet gullsmedforretning her med nettopp slike ringer som «spesialitet». Senere drev Hansine Hansen sitt «Midnattssol hotell» i Storgata 47 i 1932, men her har også vært slakterforretninger siden 1917 og i 1919 åpnet det en kolonial- og fruktbutikk her. Den ble senere erstattet av en rekke kiosker, deriblant en filial av Haavolds kiosk som opprinnelig startet opp på Strandtorget 2. I dag er nok gården mest kjent for Urmaker Hansens forretning som har vært på denne adressen siden 1984.

Da telefonkaoset ga seg etter noen timer, var det nesten «begynt å bli litt artig»

– Men hvis noen kommer til Blomsterhjørnet etterpå for å bli klippet, har de altså kommet uttrykkelig feil, skrev Svarverud i sin avslutning.

STORGATA: Her passerer et folketog Storgata 49. Ifølge skiltene er det O.A. Larsen som driver manufakturforretning der i det bildet er tatt. Peder Larsen eide bygget mellom 1918 og 1926. I bakgrunnen ser vi malplasserte, og derfor dødsdømte, Strandgata 29. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Perspektivet Museum. 8Foto Sverre Berg Jensen/ PEM-BYM-N00162 Foto: Sverre Berg Jensen