Dagens bilder ser ut som de kan være tatt på en søndag da folk flest hadde fri og kunne komme seg ut på ski. Og det gjorde de virkelig.

– Skisøndagen i går var en 1.200–1.400 mennesker med ferjen over til Innlandet for å gå på ski, skrev Bladet Tromsø 25. april 1937.

Skiferga

Et populært tiltak, med andre ord. Særlig når man reflekterer over befolkningen i Tromsø på denne tiden. Først rundt 1920 oversteg den 10.000 personer og i 1930 var folketallet 10.336 (sånn omtrent). Der lå befolkningstallet for øvrig ganske stabilt fram til kommune-sammenslåingen i 1964, da antall tromsøværinger plutselig mer enn fordoblet seg til vel 32.000.

Det vil si at den lille ferga over til Tromsdalen i 1937 førte over en tiendedel av hele byens befolkning over sundet. Og sannsynligvis tilbake igjen. Skal man dømme ut fra bildet, sparte man seg imidlertid et par turer med å stable skigåerne godt, uten hensyn til personlig komfort. Legg også merke til røykskyene som visker ut ansiktstrekkene til røykerne. Vi tviler på om det hadde blitt godtatt etter røykelovens inntog.

«Farlig» sport

Etter å ha overlevd trengselen på ferga og når man først var kommet til Tromsdalen eller hvor man nå hadde lyst til å gå på ski, kunne man imidlertid ikke føle seg for trygg. Skigåing kan være farlig.

– Under skirenn over dalen i går, falt en ung dame og vrikket en fot og en gutt forstuet en arm. Damen fikk dessuten endel skrammer, rapporterte Bladet Tromsø.

Gunstigt veir og føre

Byen vår er jo som kjent stedet hvor moderne skisport oppsto da det i 1843 gikk ut følgende invitasjon:

«Indbydelse til Veddeløb paa Ski» «Tirsdag den 21de Martz kl. 4 Eftermiddag agter nogle, hvis Veir og Føre bliver gunstigt, at forsøge sine Skies Hurtighed, og sine Kræfters Udholdenhed i et Løb fra Raadstuen og til Brønden ved Kjøbmann Ebeltofts Gaard, paa den anden side af Øen, samt igjen tilbage til Udløbsstedet. Indbyderne tiltroer sig, at gjøre Løbet paa 40 Minutter. Man samles paa Torvet Kl. 3 3/4 Smaat og Stort, Ski- og andre Løbere, kort alle som interessere sig for en ægte norsk Læg, indbydes til at gjøre Turen med. – NB! Tiltroer Nogle at gjøre Løbet i kortere Tid paa Aandrer, står forsøget det frit for.»

Det ryktes at Tromsø-Tidendes redaktør, Otto «Lille Theodor», var arrangementets grå eminense og invitasjonen til verdens første skiløp for folk flest sto på trykk i hans avis 19. mars 1843.

Interessen for ski som både sport og rekreasjon vokste etter dette og i 1897 ble Tromsø skiklub – en av landets eldste skiforeninger – stiftet.