– Det var i utgangspunktet ment som en spøk, sier bildekunstner og UiT-ansatt Kai Mørk Mortensen.

Onsdag kveld postet han et bilde i Facebook-gruppa "Gamle Tromsø" av den kjente, og kjære Bangsundbrygga – men med et nytt og moderne arkitektonisk element mellom de gamle byggene.

Teksten lød som følger: " "Brygga" (tidligere Ungdommens Hus og senere Skansen Restaurant) har jo stått tomt i årevis pga. uhensiktsmessig bygg å drive næringsvirksomhet i. Ser dette forslaget, hva tenker GT? Et galleri basert på betong og glass, som visstnok tar opp vinklene fra de omkringliggende bryggehusene og som på et vis skal ha en "dialog" med Kystens Hus lenger bort i gata ..."

Motstand av nybygg

– Jeg visste jo hvor mye debatt nybygg skaper i "Gamle Tromsø". En del ganger er det berettiget, men en del ganger går det også over alle støvleskaft når det gjelder å være motstander av nybygg, mener han.

– Kystens Hus møtte blant annet mye motstand, men jeg synes det ble et bra bygg. Det er viktig å ta vare på gamle bygninger, og at man bevarer visse strøk og kvartaler, men hva gjør man med fredede og vernede bygg om de ikke kan brukes til noe? Skal man ha en masse tomme kulisser til slutt?, spør han.

Mortensen forventet en hel haug med protester og ramaskrik, og de lot heller ikke vente på seg. På gruppa lød kommentarer som " Stygg som arvesynden", " En fornærmelse mot de gamle bryggene som står der", " Skulle tru at det e noen arkitekter og utbyggere som bevisst går inn for å ødelegge byen" og " Dette var det støggaste jeg har sett".

– Men det var også overraskende mange som ga tommelen opp og syntes dette var spenstig, sier Mortensen, som synes det er interessant med en debatt rundt arkitekturen i Tromsø – og særlig når det gjelder vernede bygg.

Bygg i Kina

Etter hvert avslørte Mortensen spøken, og beroliget med at dette ikke var et reelt forslag, men kun en egen fotomanipulasjon, dog med et reelt bygg fra Kina.

– Men la oss si at det en gang skulle skje noe med bygget som står på brygga – hva skulle da hendt? Skulle man bygd det opp igjen likt, eller forsøkt noe helt nytt?

Mortensen savner mer åpenhet rundt ny arkitektur i Tromsø, og trekker fram både Kystens Hus og The Edge som eksempler.

– The Edge fikk forferdelig mye kritikk, men jeg synes det ble ett av de fineste byggene i byen – det er høyt og slankt og dominerer samtidig ikke for mye. Jeg synes man kan hente mer inspirasjon fra utlandet. Det er mye spenstig arkitektur og vi kan godt tenke litt dristigere iblant, mener han.

– Artig med debatt

Kenneth Bless, administrerende direktør i Pellerin, som eier bygget som har måttet vike for ny arkitektur i Mortensens bilde, synes det er artig at debatten om bygget går.

– Vi synes det er artig at folk er engasjert og vi har selv ved flere anledninger oppfordret folk til å komme med ideer og innspill, sier han.

– Vi har heller ikke lagt skjul på at vi ikke har landet på noe og ser på mange muligheter.