Overleveringen av stafettpinnen ble markert ved en lunsj på Emmas Drømmekjøkken fredag da far og sønn var vertskap for den østerrikske ambassadøren i Norge, dr. Thomas Wunderbaldinger.

– For oss er konsulene veldig viktige. Vi er et lite land med et lite internasjonalt nettverk. Våre konsuler bidrar til å gjøre våre nettverk større, sier ambassadøren til iTromsø.

Døråpnere

Den formelle rollen til konsulene er å hjelpe østerrikere som bor i Tromsø med konsulære ting, og til å informere og hjelpe «hjemlandet», forteller han videre.

– Vi får hjelp med å informere om Østerrike, med politiske spørsmål – og vi får hjelp med praktisk informasjon, sier Wunderbaldinger.

Ofte har konsulene forankring i næringslivet eller kultursektoren – og «hjemlandene» får derfor ta del av deres kontaktnett.

Stedlig representant

En konsul er ikke regnet som en offisiell diplomat, men som en lokalt forankret representant for et land.

Harald Overvaag har vært østerriksk konsul i 15 år og forteller at det har vært en spennende oppgave.

– Østerrike er et spennende land – og det har vært en spennende og artig oppgave å representere landet i Tromsø, sier han.

Ifølge ham er Østerrike et land som er "ryddig".

- Ting fungerer i Østerrike, så det er en enkel jobb å være deres konsul, sier han.

Dødsfall

Han sier at konsuljobben har vært mangslungen – med alt fra praktisk bistand til østerrikske turister til praktisk hjelp til studenter.

– En oppgave vi har er å bistå dersom det skjer ulykker med østerrikere innblandet. Vi har dessverre hatt noen dødsulykker de senere år, forteller han.

Blant annet bisto han da en østerriksk skiturist omkom i Lyngsalpene og da en annen turist omkom i en skuterulykke i Malangen.

En oppgave han har sluppet i løpet av sin konsulgjerning er å bistå østerrikere som har havnet på skråplanet.

– Jeg har ennå ikke vært på konsulært besøk i fengsel. Det har enkelte av mine konsulkollegaer vært nødt til, sier han med et smil.

Ingen tyvfiskere

Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen skyter inn:

– Det er ingen østerrikske trålere som er tatt i arrest...

Ludvigsen forteller at han under sin tid som fylkesmann var nøye med å pleie de 18–19 utenlandske konsulene i Tromsø.

– Jeg inviterte dem på lunsj eller middag en gang i året. Jeg mener at det er viktig for en internasjonal by som Tromsø å ha aktive konsuler, sier Ludvigsen.

Lokker besøkende

Han viser til den store konferansen Arctic Frontiers som et eksempel på hvordan konsulene i Tromsø bidrar til oppmerksomhet til byen.

– Jeg er overbevist om at en av grunnene til at så mange ambassadører og utenlandske ledere kommer, er at konsulene har gjort Tromsø kjent, sier han.

Østerrikske venner

Påtroppende konsul – Christian Overvaag – sier at han gleder seg til oppgaven.

– Østerrike er nok det landet jeg har besøkt mest om man ser bort fra Skandinavia. Jeg har mange venner derfra som også har vært på besøk her i Tromsø, sier han.