– Tenk hvor snille folk er. Se her, jeg har fått sofa, fryseboks, TV-bord, bilde, kuskinn, pledd, sko og kjøkkenredskaper, sier Liv Petrova fornøyd.

På bar bakke

Hun er fortsatt skjelven etter den dramatiske hendelsen natt til torsdag når iTromsø møter henne fredag formiddag. Nesten alt hun eide og hadde er tapt etter brannen i Tomasjordveien.

– Jeg klarte å berge veska, mobilen, dunkåpa og tobakken, og crocs-skoene, sier hun og smiler.

julekrans: En julekrans med lys gitt av noen ukjente, bringer litt lys for Liv Petrova i en vanskelig situasjon.

Torsdag la datteren Anja ut en melding på Facebook under gruppa «Hjelp til alt mulig rart i Tromsø». Hun skrev at moren og andre beboere har mistet sine hjem på grunn av brann, og om noen kunne hjelpe med møbler og klær. «Hun har ingenting igjen..», skrev datteren.

Så på sjakk-VM

Brannen startet i leiligheten over Liv Petrova. Onsdag kveld satt hun i stua og fulgte Magnus Carlsen i sjakk-VM på TV. Like før klokken 01.00 begynte det å ringe i den røde brannvarslerklokka ved utgangsdøra.

boligbrann: I denne blokka med kommunale leiligheter i Tomasjordveien begynte det å brenne i andre etasje, i leiligheten hvor vinduene er tildekket.

– Det var jo så spennende å følge Magnus Carlsen. Jeg har fulgt med på alle sendingene fra sjakk-VM. Jeg tenkte, kan ikke noen skru den av, jeg merket ikke at det var brann. Det hender at alarmen går når folk steiker pizza for eksempel. Så hørte jeg et voldsomt halloi på yttersiden. Noen ble forskrekket da de så at jeg var inne og sa at jeg måtte komme meg ut. Jeg satt i bare nattøyet.

Ubeboelig leilighet

Liv Petrova rakk bare å bo 17 dager i den nyoppussede leiligheten i blokka på Tomasjord. Siden i sommer har hun bodd i en annen leilighet i den samme blokka, i påvente av at leiligheten skulle bli ferdig.

– Jeg hadde fått ting på plass og hengt opp bilder på veggene. Badet var blitt kjempefint, med nytt belegg på golvet og tørketrommel.

Nå er Liv tilbake i den midlertidige leiligheten, som er helt tom. Den nyoppussede er ubeboelig som følge av sot, røyk og vannskader. Hun har heller ikke innboforsikring.

tomt: Liv Petrova snakker med datteren Anja Gaup på mobil i forbindelse med alle som vil bidra til at hun får møblert den tomme leiligheten.

– Ingenting kan brukes i leiligheten, alt lukter røyk. Det er mange som har sagt de vil hjelpe på Facebook-gruppa. En ukjent tok kontakt og spurte om vi ikke kunne opprette en Vipps-konto. Han satte selv inn 200 kroner og siden har det kommet inn flere beløp, sier hun.

Hjelper også naboen

Datteren Anja Gaup sier givergleden har vært enormt stor etter at hun postet innlegget på Facebook. Hun hjelper ikke bare moren sin, men også en annen av beboerne, en eldre mann.

– Jeg har sett det før at det har gitt resultater, derfor gjorde jeg det også. Det ligger rundt 170 kommentarer, mange sender varme tanker, mens andre har ting de vil gi. Jeg hjelper også den eldre mannen fordi det virker ikke som han har noe nettverk. Vi har opprettet Vipps også for ham, sier Gaup.

Da iTromsø snakket med henne fredag ettermiddag var hun på tur til morens leilighet med vitrineskap og vaskemaskin, og skulle senere hente komfyr, lenestoler og TV.

Ukjent brannårsak

Hva som er årsaken til at det begynte å brenne i leiligheten i andre etasje i Tomasjordveien 28, er ennå ikke klarlagt.

– Brannen er fortsatt under etterforskning. Krimteknikere har vært på stedet, men vi har ikke konkludert med brannårsaken ennå. Det kan ta et par ukers tid. sier politioverbetjent Jarle Johnsen på kriminalvakta ved Tromsø politistasjon.