Tromsøundersøkelsen gir forskere en unik innsikt i helseutviklingen fra 1974 til i dag. Nylig har Maja-Lisa Løchen, professor ved UiT – Norges arktiske universitet, Grethe Seppola Tell, professor ved UiB, og Sidsel Graff-Iversen, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, publisert en bloggpost på UiTs helseblogg. Her påpeker de den solide nedgangen i de fire største risikofaktorene for hjerteinfarkt: Blodkolesterol, blodtrykk, røyking og fysisk inaktivitet.

– Nedgangen er faktisk veldig stor på alle de fire største faktorene. Vi ser at blodkolesterolet beviselig betyr mest med tanke på nedgangen i hjerteinfarkt, sier Løchen.

Folkeopplysning fungerer

Tromsøfolk er jevnt over flink til å spise riktig og bevege seg. I tillegg velger mange å stumpe røyken.

– Folkeopplysningen har definitivt fungert når det gjelder både kosthold, mosjon og røyking, sier Løchen.

Tallene fra undersøkelsen viser, ifølge professorene, at hele 66 prosent av den totale nedgangen av førstegangs hjerteinfarkt hos befolkningen i Tromsø skyldes en reduksjon av nettopp disse fire risikofaktorene.

Overvekt slår lite ut

iTromsø skrev mandag at mer enn en av to kvinner og en av tre menn har midjemål som tyder på magefedme. Nedgangen i antall hjerteinfarkt har over år skjedd på tross av nettopp det.

– Selv om befolkningen blir mer og mer overvektig, har ikke det gitt negative utslag på den sykdommen som i dag den viktigste dødsårsaken. Overvekt har mange andre negative konsekvenser, men ikke med tanke på hjerte- og karsykdommer, sier Løchen, som tror kreftsykdom vil overta som den sykdommen med høyest dødelighet i Norge i løpet av kort tid.

Blir flinkere

Løchen roser tromsøfolk som er flinke til å stille opp i Tromsøundersøkelsen. Hun tror også publiseringen av resultatene, som kommer fra forskningsprosjektet, bidrar til at folk blir flinkere til å ta vare på kroppen sin.

– Alle de fire store risikofaktorene er ting man selv kan gjøre noe med. Både folkeopplysning, medieoppmerksomhet og jevnlig publisering av resultatene fra Tromsøundersøkelsen gjør folk mer bevisst på hva som er lurt å unngå, og hva som er lurt å gjøre mer av.