I hvert fall så lenge folk husker og det har de sannelig gjort om denne sjarmerende bygningen.

Hit var det tromsøværingene gikk på skattejakt etter brukte bøker. Mon tro hva han var på utkikk etter, han som eide sykkelen som står parkert ved trappa.

Tromsø lesesirkel

Kanskje var det detektivromaner, eller kanskje romantiske skildringer av forbudt kjærlighet? I Grønnegata 78 lå nemlig «Tromsø Lesesirkel», et utsalg for brukte blader og bøker eid av Jens Bosted. Han drev også bedriften «Handel og Agentur AS» i Vestregate 36. Han må ha hatt en forkjærlighet for små, snåle tregårder, ettersom forretningen hans i Vestregate også lå i en slik en.

Men tilbake til Grønnegata 78.

– Jo lettere man var på foten i Tromsøs gater, desto større revir hadde man, men det var ikke risikofritt. Jeg husker dog at Jens Bostedt drev med brukte blader og bøker der oppe, men jeg er usikker på om det var ut mot gaten eller i bakgården, sa Jan Arvid Sørem til Bladet Tromsø første gang vi brukte bildet.

Forsvarte sitt revir

Referansen til lette føtter viser til guttegjengene som hadde etablert egne revir rundt gatene sine og forsvarte dem overfor alle inntrengere. Vi kan godt se for oss bokelskende ungdom fra nabogater som snek seg langs husveggene for å komme seg til Det forjettede land – bruktbokhandelen.

Tidlig på 60-tallet ble huset revet for å gjøre plass til Fiskernes Banks nybygg som sto ferdig i 1964. Fiskernes Bank flyttet allerede i 1954 hovedkvarteret sitt fra Trondheim til Tromsø.

Med på flyttelasset ble også konditori Krane, som fikk lokaler i øverste etasje. To år senere måtte de stenge dørene og en merkevare etablert allerede i 1899 forsvant fra byen.

NYERE HISTORIE: Men likevel historie, for i 2016 flyttet Nordea fra Grønnegata 78 til Kystens Hus. Dette bildet av Grønnegata 78/80 som ble den nye adressen fra 1964, viser hvordan området så ut i 2014.

Fotograf og meteorolog

Mannen bak linsa var statsmeteorolog Oluf Lien som også var en aktiv hobbyfotograf.

– Jeg hadde et Leica-kamera. Det var så sjeldent den gangen at jeg ble omtalt som en av verdens få aktive Leica-menn. Her i Tromsø var det statsmeteorolog Fyhn som foreslo at jeg burde fotografere hele byen, og jeg tente på ideen, fortalte Lien til «Tromsøs» Per Eliassen i 2006.

– Strategien var klar. Jeg startet med de mest attraktive motivene først – det som særpreget gatebildet i Tromsø, med trivelig miljøer. Men det måtte planlegges nøye, for med liten lønn på 800 kroner på Vervarslingen, var det dyrt å kjøpe Kodachrome fargefilm i 1955. Men jeg levde billig. Det vil si, jeg var vel nesten blakk, og kjøpte ofte havregrøt på Middagskjelleren, fortsatte Lien, som måtte flytte fra byen i november 1955. Hans Tromsø-prosjekt ble derfor aldri fullført.

Fiskernes Bank ble i 1984 overtatt av Christiania Bank og Kreditkasse som tromsøværingen Tor Moursund var i ferd med å bygge opp til Norges største forretningsbank. I 2000 fusjonerte Kreditkassen med finsk-svenske MeritaNordbanken og danske Unidanmark og fremsto fra 2001 som Nordea. Tidligere i år forlot Nordea sine gamle lokaler til fordel for en bedre utsikt fra Kystens Hus.

Kilder: Einar Dahl på Lokalhistoriewiki.no, Store norske leksikon