I snart ett år har Kvitebjørn Varme gravd både intensivt og utstrakt for å få på plass et fjernvarmenett som skal sørge for miljøvennlig oppvarming og tappevann til bedrifter og boliger på Tromsøya. I dag strekker hovednettet seg fra Skattøra i nord til Strandkanten i sør.

I sommer var det arbeid i Storgata som sto for tur. Etter det begynte arbeidet på strekningen fra Skattøra til Breivika, og på Stakkevollveien og Strandveien.

Nå gjenstår kun et par hundre meter med rørlegging i Hansjordnesbukta. Der skal det sørlige nettet kobles på rørene som leder til energigjenvinningsanlegget på Skattøra.

– I neste uke skal vi være helt ferdig med all gravingen, forteller daglig leder i Kvitebjørn Varme, Trude Ørpetvedt.

Et hektisk år

Ørpetvedt tiltrådte i stillingen som daglig leder i februar, knapt en måned etter at selskapet hadde begynt å legge det ekstensive rørnettet.

– Du fikk med andre ord litt å ta tak i?

– Det kan du trygt si.

Selskapets gravearbeid har gjennom året som har gått figurert ofte i media, hvor omtalen har vært både positiv og negativ. Sinte trafikanter luftet sin frustrasjon, mens sentrumsbutikker roset samarbeidet med Kvitebjørn og kommunen.

– Hva tenker du om året som har gått?

– Det har vært en del medieoppslag, både på godt og vondt. Det hører med når man jobber med et såpass omfattende prosjekt, sier Ørpetvedt, og fortsetter:

– Jeg synes imidlertid vi har fått god respons på arbeidet vårt. Det har ikke vært mange klagene, og det virker som de fleste forstår at dette er arbeid som må gjøres, sier hun.

Fornøyd med arbeidet

Selv om sommerens gravearbeid i sentrum ble forsinket, er Ørpetvedt klar på at hun er fornøyd med innsatsen.

– At arbeidet i Storgata dro ut i tid skyldes at Vann og avløp gikk inn samtidig som oss, og brukte lengre tid på å bli ferdige.

Ørpetvedt roser entreprenøren Eiker Mek. Services, som har stått for gjennomføringen av arbeidet.

– Det er utfordrende å planlegge gravearbeid som griper inn i trafikkbildet på den måten som vi har gjort. De har gjort en kjempejobb, sier hun.

Totalt har graveprosjektet og energianlegget hatt ei kostnadsramme på 500 millioner kroner.

Langt fra ferdig

Når siste spadetak er tatt i neste uke, venter en velfortjent juleferie. Men selskapet er langt fra ferdig med rørleggingen. Nye seks kilometer med rør skal nemlig legges neste år.

– Da skal vi dra rør fra Langnes/Håpet til Åsgård.

Arbeidet begynner allerede i januar.

– Det er allerede en del trafikale utfordringer knyttet til Langnes-området. Har dere tenkt på hvordan dere vil gå fram her?

– Nei, det er for tidlig å si noe om det nå. Vi må se på hvor vi skal trekke rør og hvordan vi skal løse det på best mulig måte, sier Ørpetvedt.

Neste års arbeid har ei kostnadsramme på rundt 70 millioner kroner.