At sykehusledelsen mener at det ikke er tale om legitim varsling – og at den som sa ifra om spredning av pasientopplysninger på Snapchat opptrer illojalt, kan man se bort fra, ifølge Birthe Eriksen

– Man kan parkere diskusjonen om illojalitet med en gang. Den er irrelevant innenfor varslingsjussen, påpeker hun.

Bakgrunn: UNN lekket taushetsbelagt info på egen Snapchat-konto (pluss)

Doktorgrad om varsling

Eriksen er en av Norges fremste eksperter på varsling og varslingsjuss. Blant annet har hun vært aktiv i debatten om varslersakene knyttet til den såkalte «Monika-saken» i Bergen – og representerer nå politimannen som har varslet i den såkalte «narkosaken» i samme politidistrikt. Hun har nylig disputert over sin doktoravhandling om varsling.

Hun mener at UNN-ledelsen ikke kan påberope seg noen form for definisjonsmakt over hva som er en formell varsler.

– Det som definerer en varsler er om det er varslet om mulige kritikkverdige forhold på en forsvarlig måte. Om samfunnsinteressen er stor nok og det ikke er å anse som formålstjenlig – så trenger man IKKE å gå via interne varslingskanaler, sier hun.

Les Egons kommentar om Snapchat-saken her.

Dersom man mener det er grunn til å frykte represalier fra arbeidsgiver, er dette et tungtveiende argument for å anse ekstern varslingsom legitimt.

Fryktkultur årsak nok

– Så om det råder en oppfatning om at det er en fryktkultur på en arbeidsplass, da er det legitimt å gå til andre med sitt varsel?

– Absolutt. Spesielt dersom de ansatte har konkrete erfaringer som tilsier at det ikke er grunn til å regne med at varselet blir forsvarlig håndtert og arbeidstaker som varsler blir gitt tilstrekkelig beskyttelse. Da kan for eksempel det å gå til media med sine bekymringsmeldinger være forsvarlig, sier Eriksen.

Reell frykt

At UNN-ledelsen har varslet at de ønsker å finne den som har varslet media, er ifølge henne et signal om at frykten for represalier er reell.

– Dette viser at ledelsen har feil fokus. Den burde hatt fokus på innholdet i selve varselet og på uttalelsene fra legeforeningen og andre som påstår at det eksisterer en fryktkultur. I stedet opptrer man slik at antakelsen om at man blir straffet dersom man varsler om kritikkverdige forhold underbygges, sier hun.

Det er alvorlig at en virksomhet som UNN tilsynelatende ikke har etablert en sunn ytringskultur og et effektivt system som sikrer en forsvarlig håndtering av varsling og beskyttelse av arbeidstaker som varsler, mener Eriksen videre.