Vitensenteret har satt opp en egen utstilling med juletrær som skiller seg litt ut fra det man vanligvis ser for seg når man tenker på juletrær.

– Her har vi nuperelletrær, som er laget med en spesiell knytteteknikk. Vi har blyantspisser som er skåret til for å se ut som juletrær, legotrær og elektro- og 3D-printet juletre, forteller utstillingsansvarlig Mona Holmø.

Får inn

Trærne er gitt til Vitensenteret fra både bedrifter og privatpersoner. En del av dem er laget av barn, og et har vi fått inn fra en barnehage, forteller Holmø.

Utstillingen består av over 10 trær, men Holmø skulle gjerne sett at de var flere.

– Vi vil gjerne ha inn en hel masse trær! Jeg drømmer om å få inn rundt 50, som vi kunne plassert i alle ledige kriker og kroker her.

Om de rekker å få inn 50 trær før jul er nok usikkert, men allerede om et par uker forventer Holmø å få inn flere trær i utstillingen.

– Vi har fått beskjed fra et par skoleklasser om at de har laget trær til oss. De blir å se i utstillingen etter siste skoledag før jul.

Kreativ

Gjennom utstillingen med juletrærne, håper Vitensenteret å stimulere folks kreativitet.

– Man gjør jo veldig mye annet i førjulstida, og å lage et juletre kan være et rolig og kreativt avbrekk. Selv hadde vi juletreverksted på julebordet vårt i fjor, forteller hun.

Selv har Holmø laget «Julekjolen», hvor et juletre er brukt som skjørt i en kjole.

– Det tok litt tid, ettermiddagen gikk med for å si det sånn, sier Holmø og ler.

Vil ha bedrifter

Treet behøver imidlertid ikke være spesielt avansert for at det skal få plass i utstillingen.

– Jeg «googlet» meg fram til inspirasjonen til «Julekjolen», og det finnes masse inspirasjon på Pinterest. Det er bare å slå seg løs.

Holmø har utfordret flere institusjoner og bedrifter til å bidra til utstillingen.

– Jeg har blant annet sendt invitasjoner til alle fakultetene på UiT - Norges arktiske universitet, og til politiet. Foreløpig har vi bare fått inn ett tre fra UiT, signert juridisk fakultet. De har laget et tre av gamle lovbøker, og pyntet med utdrag fra FNs barnekonvensjon.