15. januar 1982 skriver «Tromsø» om ørneparet som hadde slått seg ned i Ørndalen. Kanskje de følte seg hjemme der?

Det var ikke det at synet av ei havørn fikk tromsøværingene til å måpe.

Hjem på søppelfyllinga

MOBBEOFFER: Ørnene i Ørndalen måtte finne seg i å bli plaget av sine mindre slektninger, først og fremst kråka. «Det skal mer til enn et par kra-kra før den flytter seg», skrev Aase Wynn i 1982.

– Havørn er ikke noe særsyn på Tromsøya. Nå har et par slått seg ned i selveste Ørndalen. De to fuglene har funnet seg et hjem på bakketoppene rundt søppelfyllinga, der de konkurrerer med store mengder kråker og måser om godbiter fra Tromsøs husholdninger og hoteller. De glir elegant mot duftende kjøttbiter og annet snask, snapper dem opp foran sine mindre medfugler. De grådige kråkene følger etter, og erter ørnene så godt de kan, skriver Aase Wynn i «Tromsø».

Da vi skrev om ørneparet, hadde de bodd på fyllinga i fire dager.

– De har funnet seg et matparadis. I våre velstandsdager trenger ingen å fly sulten fra ei søppelfylling. Den største trussel er nok fråtsing i usunne saker, også for ørnene, fortsetter Wynn.

Byørn?

Fugleliv av ymse slag er en naturlig del av livet langs kysten og mennesker og fugler lever vel stort sett i fred med hverandre (stort sett.). Men det kan være verdt å huske på at det er mennesker som i stor grad endrer fuglenes naturlige vilkår.

– Her er det snakk om intelligente og tilpasningsdyktige fugler. Når vi mennesker gir dem mat og trygge hekkeplasser på takene våre, skulle det bare mangle at de ikke drar nytte av dette, sa professor Rob Barrett til iTromsø da vi snakket med ham om «fiskemåseinvasjonen» (journalistens ordvalg, ikke professorens) i 2015.

Vi henvendte oss til ham også i 2008 da «Tromsø» fikk tips om «Byørna» som svevde over byen.

– Der vi sitter ser vi ørn over folkeparken, fra tid til annen, men vi reagerer ikke på annen måte enn at en fugl flyr forbi. Ingen ørn hekker ved byen, men ørn blir rimelig stasjonær når den først slår seg ned, sa Barrett som heller trodde det var snakk om en ung fugl.

Angrep barnehage

– Hvis det er ung fugl, så streifer de overalt. De voksne vil være innen sitt territorium, mens de unge må finne nytt. Det er greit nok med bymåse i Tromsø, om ikke folk også skal bli skremt av ørn. Vi har tidligere fått meldinger fra andre steder at ørn truet en barnehage, sa Barrett til Per Eliassen 24. oktober 2008.

Hendelsen han sannsynligvis sikter til fant sted på Finnsnes i 2002, da ei havørn angrep den frittgående høna «Tuppen» i Aspehaugen barnehage, mens ungene sto og så på. Det gikk bra med både ungene og «Tuppen» og ørna ble snytt for middagen.

Da var det kanskje mer matnyttig å bosette seg rett utenfor ei søppelfylling slik ungfuglene i Tromsø gjorde i 1982?

Vet du for øvrig hvordan man ser forskjell på ei voksen og ei ung havørn? Voksne fugler har hvit hale.