En fisker hadde maks uflaks da en knølhval klarte å vikle seg inn i en lenke med 17 garn. Mannen tok kontakt med Kystvakta klokken 14.00 tirsdag og det ble startskuddet på en redningsaksjon som gikk over fem døgn.

– Vi prøvde flere ganger både tirsdag, onsdag og torsdag. Fredag var det ikke værforhold til å gjøre et forsøk. Hvalen var ekstremt livlig og det er tross alt ingen fasitsvar på hvordan man løser slike operasjoner. Hvalen hadde stort spillerom og vi visste aldri hvor den kom opp, forteller Kjell Vidar Haugen, skipssjef på kystvaktskipet KV "Heimdal".

– Dette er store dyr med enorme krefter så det er risikofylte oppdrag og det er veldig viktig å ivareta HMS-en. For å få hvalene løs må vi nært dyrene og som regel feste tau i dem. Det verste som kan skje er at tauet også fester seg på noen i mannskapet slik at de blir dratt under, men vi har heldigvis opparbeidet oss en del erfaring med slike oppdrag. Det er tross alt snakk om et stort og vilt dyr som er veldig uforutsigbart.

Godt samarbeid

Naturfotograf og forsker Audun Rikardsen har inngått et samarbeid med Kystvakta hvor han er med på enkelte hvalredningsoppdrag for å merke hvalene. Onsdag ble han og noen studenter med ut for å prøve å få løs hvalen, uten hell.

SATT GODT FAST: Den store knølhvalen hadde satt seg fast i et tau som gikk gjennom munnen og ned under buken hvor det hadde tvinnet seg rundt og gikk rett ned til bunnen. Alle

– Vi har et samarbeid med dem om å merke hvalene som går fast for å kunne følge dem i tiden etter de kommer seg løs. Dette gjør vi for å kunne se hvor godt hvalen klarer seg etter den er skjært løs og vi fikk satt dette merket på den onsdags kveld, sier Rikardsen og fortsetter:

– Kystvakta prøvde å skjære løs hvalen, men tauet den satt fast i, gikk gjennom munnen og ned under buken hvor det hadde tvinnet seg rundt og gikk rett ned til bunnen. Så det var vanskelig for dem å komme til for å få skjært det av. Halen på hvalen var også fri, og den var ganske vilter av seg og kjempet hardt for å komme seg løs.

Holdt på i fire timer

Lørdag formiddag dro Kystvakta ut med to lettbåter og Rikardsen med studentene i egen båt for å gjøre et nytt forsøk.

– Sammen fikk vi dratt et tau under og rundt hvalen slik at vi fikk tak i tauet den satt fast i og dratt dette nærmere opp til overflaten. Vi jobbet da i rundt fire timer før vi endelig fikk den løs. Siden tauet gikk gjennom munnen, måtte vi prøve å skjære den løs så nært munnviken som mulig slik at det ikke ble hengende mye tau ingen og at den kunne kvitte seg med det. At vi måtte så nært en vilter hval, gjorde det hele ekstra utfordrende, forklarer Rikardsen.

Slo i båten

På tross av en fem dager lang kamp om å komme seg løs, hadde hvalen ikke roet seg nevneverdig og dratt garnlenken med seg nesten inn til land hvor garnene hadde satt seg fast.

– Først prøvde vi med en stor kniv festet på en stang. Den knakk etter hvert, så da ble det litt dramatikk før vi prøvde å feste en sag på en annen stang, men vi klarte ikke skjære over tauet helt. Vi prøvde et utall ganger og hvalen slo i båten underveis. Vi vurderte hele tiden risikoen og prøvde å komme så nært som mulig, uten å ende i en slik posisjon at den kunne velte båten. Kystvakta er utrolig proffe og vet hva de holder på med, påpeker Rikardsen.

Kreativ løsning

Kystvakta og Rikardsen prøvde en rekke kreative metoder for å få skjært over tauet.

FORNØYD GJENG: De involverte i redningsaksjonen var lettet og utslitt etter at ankeret med kniver klarte å skjære over tauet og hvalen forsvant tilbake ned i dypet.

– Vi har vært på en del lignende oppdrag de siste årene, og en slik løsning har vi fått tips om at har funket i andre tilfeller. Lørdag lå alle forholdene til rette for at vi skulle få det til og nå ser det ut som vi får en lykkelig slutt, sier Haugen i Kystvakta.

Får svar om en uke

Nå er håpet at merket fungerer slik det skal, og at det vil sende data om hvordan det har gått med hvalen om en ukes tid.

– Håpet er at vi fikk skjært tauet bra nok og at bardene ikke har tatt for mye skade slik at den etter hvert får i seg mat. Merket vil løsne og flyte til overflaten om en ukes tid, så da vil vi få en del data som gjør at vi kan se hvor den er og om den har det bra, avslutter Rikardsen, som også håper folk som observerer hvalen i det fri vil ta bilder og tipse ham om det.