Skotten Chris Maile inntar Scandic Ishavshotel med Arktisk whiskyfestival lørdag 14. januar. Det er fjerde året på rad han inviterer til smaksprøver på flere hundre whiskyer fra destillerier verden rundt.

Nytt destillat

Etter at Aurora Spirit startet whiskyproduksjon i høst, gleder Maile seg til å la festivalpublikummet smake på det ferske Lyngen-destillatet.

– De skal ha egen stand på festivalen og har med seg new make spirit fra et sherryfat, det er et nytt destillat som er syv uker gammelt. Jeg besøkte dem på mandag og da var destillatet bare tre uker. Det luktet deilig havrekjeksaktig.

LES OGSÅ: Disse nakne tankene søker rockestjerne

Imponert over whiskysatsing

Skotten avsluttet nylig den 13. whiskyfestivalen i Oslo, og har i tillegg til Tromsø også festival i Trondheim. Med sin kunnskap om skotsk whisky er han imponert over hva verdens nordligste destilleri har fått til i Lyngen.

– Det er veldig gjennomført det de har gjort og jeg er veldig imponert over det jeg så på destilleriet, sier Maile.

Han har fått med seg ti utstillere på festivalen, hver stiller med er rikt utvalg av whiskyer.

Seminarinteresse

Festivaldeltakerne er imidlertid ikke bare opptatt av å smake på nye whiskyer, men også lære mer om det de drikker. To whiskyseminarer er på plass, nå håper på to til før festivalstart.

– Idar Sørensen fra Tromsø skal ha seminaret «Hva er whisky?», som har vært etterspurt av mange. Elsa Holmberg, som skal snakke om amerikansk whisky, bodde i Tromsø en periode i barndommen før familien flyttet til England. Jeg jobber også for å få Martin Markvardsen til å snakke om Highland Parks store vikingsatsing. Så håper jeg på Jon Bertelsen og seminaret «Jons favoritter». Det var dette seminaret som ble først utsolgt på festivalen i Oslo i november, sier Chris Maile

Sekkepipe og kilt

Han har laget egen hjemmeside for Arktisk whiskyfestival og stiller i tillegg med whiskyglass med egendesignet logo for tromsøfestivalen.

Whiskyentusiasten håper på flere enn rekordbesøket for to år siden, det betyr i så fall at han må dra fram sekkepipen og spille fra scenen.

– Rekorden er fra 2015 da det var 337 besøkende. Blir det ny rekord i januar blir det sekkepipespilling, lover skotten, som også stiller i kilt på festivalen.