Det er tre aktører som går sammen om å danne selskapet – som får det noe uoriginale navnet – Tromsø Sentrum AS.

Kommunen blir partner med Sentrumsforeningen i Næringsforeningen, samt Tromsø Gårdeierforum. De tre spytter inn 100.000 kroner hver i aksjekapital.

Saken skal behandles i formannskapet på tirsdag.

Budsjett på fire mill.

For det første året budsjetteres det med til sammen fire millioner kroner i driftsbudsjett – hvorav partene tar en million hver av kostnadene. I tillegg er det bevilget RDA-midler til driften.

Pengene skal blant annet brukes til lønn, markedsføring, mørketidsbelysning (julebelysning mm) og byforskjønning.

Stor nytte for kommunen

– For oss har selskapet en todelt nytteverdi.

– Dels får vi et selskap som kan skape mer aktiviteter i sentrum, dels får vi et selskap som vil jobbe langsiktig og strategisk for å utvikle bykjernen, sier Magne Amundsen, næringssjef i kommunen.

Eksempler på det første er samarbeid rundt vedlikehold og pynting av sentrum og felles arrangementer.

Har store planer for sentrum

Langsiktige prosjekter kan være markedsføring, kompetanseheving og planarbeid.

– Kommunen har store planer for utvikling av sentrum – vi skal investere stort i eksempelvis infrastruktur, vi skal oppgradere Storgata og vi holder på med oppgradering av Kirkeparken, sier Amundsen.

Ifølge Amundsen er ambisjonen at sentrum skal bli attraktivt for både innbyggerne i byen og tilreisende.

– Sentrum er viktig for kommunen – både miljømessig, sosialt og økonomisk. Et attraktivt sentrum gjør hele byen attraktiv, sier han.

Tiltaksliste

Samarbeidet mellom de tre eierne av Tromsø Sentrum AS skal ikke bli et rent papirprodukt. Samarbeidet skal både være langsiktig og forpliktende.

– Et såkalt City Management skal skape mer aktivitet, og det store bildet er å få til nye samarbeidsformer for dette, sier Amundsen.

I samarbeidsavtalen legges det opp til at det hvert år skal lages en tiltaksplan for sentrum – som skal evalueres hvert år.

SATSER: Næringssjef Magne Amundsen sier at kommunen vil satse for å gjøre sentrum mer attraktivt. Foto: Ann Sissel Moe