– Vi har omplassert over 300 katter i år, det er over 100 flere enn i fjor. I november omplasserte vi 46 katter, det er rekord på én måned, sier styreleder Susanne Langvad og leder for kattegruppa Hege Fosshaug i Dyrebeskyttelsen i Tromsø.

Diplom og penger

Tromsø Arbeiderforening deler årlig ut Trivselsprisen til noen bidrar til å skape bedre miljø i Tromsø gjennom å spre kultur og trivsel. I år hadde prisjuryen sett litt ut over de vanlige tildelingskriteriene i valg av vinner.

– Vi har valgt litt annerledes denne gangen fordi vi ønsker å sette søkelys på det gode arbeidet Dyrebeskyttelsen gjør for dyrevelferden og trivselen for dem som bor i byen, sa leder i Arbeiderforeningen, Ketil Arnesen da han overrakte diplom og 15.000 kroner til Susanne Langvad.

Nytt hjelpesenter

Det var en kjærkommen pris for Dyrebeskyttelsen som lever av dugnadsinnsats og pengedonasjoner fra folk. I år fikk de 180.000 kroner takket være en gammel dame som testamenterte arven sin til Dyrebeskyttelsen i Tromsø, i tillegg har dugnadsinnsats, kafé, salg av varer og lodd bidratt til vel 200.000 kroner. Mye penger brukes hos veterinær til kastrering, id-merking og helsesjekk av dyrene.

– Hver krone vi får inn er til hjelp, og det at vi får Trivselsprisen fører til at jobben vi gjør blir lagt merke til. Vi skal bygge nytt hjelpesenter som blir tre ganger større enn det vi har. Det vil gi oss nye muligheter, men det vil koste oss mye penger.

Hektisk kattehelg

Dyrebeskyttelsen har per i dag både hund, katt, kanin, degus, rotte, mus fisk og fugl som de tar vare på. Katter er imidlertid det som krever mest innsats fra Dyrebeskyttelsen, med egen kattegruppe som ansvarlig. Men kaniner utgjør også en stor gruppe.

– Vi hadde 53 katter i løpet av ei helg i august. Da må vi jobbe døgnet på tamp for å få det til å gå rundt. Vi er en hard kjerne på fem personer som jobber med katter, sier Hege Fosshaug.

Fra hele landsdelen

Det er ikke bare tromsøkatter de får inn, 30 katter fra Lyngen, 45 kattunger fra Bodø og katter ellers fra Torsken, Lofoten, Vesterålen og Balsfjord har dyrevennene i Tromsø tatt hånd om i løpet av året.

– Vi ble tatt på senga over mengden katter i år, det sier seg selv. 200 katter er omplassert og ennå har vi 150 igjen.