Vi har tatt en prat med noen av Tromsøs fremste skikkelser innen litteraturfeltet, og latt de komme med sine beste anbefalinger.

Anne Oterholm, forfatter og leder for forfatterstudiet i Tromsø:

Anne Oterholm, forfatter og leder for forfatterstudiet i Tromsø

«Havende» av Gunstein Bakke.

– En roman med flere historier som løper parallelt. Den forteller om Julia Pastrana født i 1834 med en lidelse som ga ekstrem behåring, den forteller om en fyr som bor på en søppelfylling i Groruddalen mot slutten av syttitallet, om en russisk journalist på 2000-tallet. En roman som må leses sakte, som utfordrer en til å tenke sakte. Bevege seg i teksten og nyte sakte. Og av en eller annen grunn er det lett som bare det, selv for en litt utålmodig person som meg.

«For øvrig mener jeg at Khartago bør ødelegges» av Kyrre Andreassen.

– Romanen handler om livet til til Krister Larsen. En elektriker med prolaps som gjennom NAV-tiltak har fått seg jobb i skoleverket som norsklærer for utlendinger. Krister Larsen prøver å sette verden og menneskene rundt seg sammen gjennom egne refleksjoner og analyser. Han er en fyr som tenker, som vil gi folk en sjanse, også øvrighetspersoner, men hvor det stadig ender med at folk skuffer ham. En alvorlig bok, men hylende morsom! Vennene mine sier de ler så de griner!

«Drikkeviser frå Paris» av Anna Kleiva.

– Dikt med enormt språklig overskudd. Rytme, klang, lekenhet, full av absurditet og bevegelsen rundt i en Paris. En bok en blir glad av å lese!

Asbjørn Jaklin, forfatter og Nordlys-journalist:

Asbjørn Jaklin, forfatter og Nordlys-journalist

«Året» av Tomas Espedal.

– Ingen kan skrive bedre om kjærlighetssorg enn bergenseren Espedal, kanskje Norges beste forfatter. Hvem kan leve uten den man elsker? Dessuten: Når man er forfatter selv, og leter fortvilt etter ord og setninger, er Espedals språk og rytme ren nytelse.

«Den første sten» av Carsten Jensen.

– En knakende god roman om dilemmaene ved vestlig krigføring i Afghanistan. Ligger tett opp til dokumentaren, men er like spennende som en thriller. Man lærer masse om landet, om belastningene for soldater i kamp og om hvor utilstrekkelig militære virkemidler er når de står alene.

«Kureren» av Kjell Ola Dahl.

– Vinneren av Brageprisen og Rivertonprisen i fjor. Handlingen i denne kriminalromanen veksler mellom krigsårene, 1960-tallet og nåtid. Det spesielle er at Dahl i fortellerformen bruker klassiske litterære grep. Omgivelser og karakterer er lavmælt og nøye skildret, noe som øker troverdigheten.

Paul Henrik Kielland, biblioteksjef:

Paul Henrik Kielland, biblioteksjef

– Lokale bøker er populære. Når de i tillegg holder god kvalitet er det lett å anbefale, sier Kielland, før han fortsetter:

«Brent Jord», Asbjørn Jaklin.

– Denne boka handler om en glemt del av krigshistorien: Evakuering og nedbrenning av Nord-Troms og Finnmark i 1944 og 1945. Spennende bok med nye historier.

«De dødes hus» av Jorunn Thørring.

– Handlingen er denne gangen igjen i Frankrike. To historier fra 2. verdenskrig spinnes sammen men en mordgåte fra våre dager. Dette er kvalitetskrim fra en tromsøforfatter.

«Ekte amerikanske jeans» av Jan Guillou.

– Har du ikke lest serien Det store århundre eller Brobyggerne av Guillou, har du en stor mulighet til å fylle mange vinterkvelder med god litteratur. Serien tar utgangspunkt i tre brødre som vokser opp utenfor Bergen, og gjennom deres liv får berettet historien om 1900-tallet. I år kom den sjette boka: Ekte amerikanske jeans som for det meste tegner et bilde av etterkrigstidas Sverige.

Endre Lund Eriksen, forfatter:

Endre Lund Eriksen, forfatter

«Arv og miljø», av Vigdis Hjort.

– Intens og sterk historie om en splittet søskenflokk som har helt ulike oppfatning av sin barndom sammen med sine foreldre. Noe å kjenne seg igjen i for alle, også de som tror de har hatt en lykkelig barndom.

«Mørket kommer innenfra», Tyra Teodora Tronstad.

– Dystopisk og intenst spennende bok om to ungdommer som prøver å overleve i et fremtids-Norge der bander kriger mot hverandre, og du ikke engang kan stole på din egen familie.

«Havboka» av Morten Strøksnes.

– Strengt tatt kom denne i fjor, men har du ikke lest den, må du se til å få gjort det nå. Fagbok om håkjerringa og det forunderlige livet under havoverflata, skrevet i et poetisk og medrivende språk.

Ida Zachariassen Sagberg, forfatter og daglig leder av Norli på Nerstranda:

Ida Zachariassen Sagberg, forfatter og daglig leder av Norli på Nerstranda

«60 damer du skulle ha møtt: Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt» av Marta Breen og Jenny Jordahl.

– Tegneserieportretter av kvinner som har endret Norge. Breen og Jordahl formidler med humor, snert og respekt.

Jeg ble rørt og provosert, jeg lo og jeg lærte noe. Julegaven til alle bra damer, eller kanskje til mannen som har alt?

«Amuletten-serien» av Kazu Kibuishi.

– Denne vakkert illustrerte japanske tegneserien skaper leseglede som bare det. Historien er både fengende, morsom og skummel, og teksten er kun store bokstaver i snakkebobler. Passer fra cirka 9 år og langt opp i ungdomsskolen. Det er kommet seks bøker i serien så langt og Steinvokteren er den første. Forfatteren er inspirert av Studio Ghibli og Star Wars. Super lesetrening og ekte fortellerglede.

«Ancillary-serien» av Ann Leckie.

– Dette er spennende science fiction der kunstig intelligens er et tema. Hovedpersonen er et skip som har hatt sin bevissthet spredt over tusenvis av cyborgsoldater. Når skipet sprenges i lufta er det kun en soldat igjen som så vidt overlever, med minnet om alt hun en gang var, og et ønske om hevn for alt hun har mista. Serien ble avslutta i 2015 og er nå ute i pocket. Bøkene finnes foreløpig bare på engelsk.