Nybygget på Kvaløyveien, hvor Kiwi allerede er flyttet inn og Multiconsult skal flytte inn til våren, har vært gjenstand for mye negativ omtale. Kritikken har gått både på byggets volum, høyde og plassering.

Nå foreligger Fylkesmannens «dom» i saken etter å ha behandlet klage på kommunestyrets vedtak om reguleringsplanen for Kvaløyveien 156.

Ikke urimelig

– Reguleringsplanen er behandlet i samsvar med bestemmelsene i plan- og bygningsloven. Fylkesmannen finner også at kommunen har vurdert de ulike forhold som gjør seg gjeldende i saken og utvist et saklig skjønn, heter det i Fylkesmannen vedtak.

Fylkesmannen viser til at saken var tilfredsstillende opplyst med hensyn til næringsbebyggelsens høyde og volum.

– Kommunestyrets flertall har i dette tilfellet hatt ønske om å vedta planen, for å oppnå planens intensjon om utbygging av nye næringslokaler. Byggets påvirkning på omgivelsene ble veid opp mot dette. Vi kan ikke se at kommunestyrets avveininger i saken fremstår som sterkt urimelige eller at det for øvrig er slike feil ved den skjønnsmessige avveining at det kan bli tale om å sette skjønnet til side, mener Fylkesmannen.

Saksbehandlingsfeil

Vangberg Boligutvikling påklaget vedtaket i kommunestyret. De mente nybygget ville skjemme bomiljøet på Vangberg, vis-à-vis nybygget, hvor det er godkjent reguleringsplan for 105 leiligheter. Klagen gikk også på byggets plassering på tomta, og at utformingen er til unødig sjenanse for naboene.

Senere mente Vangberg Boligutvikling at det er begått alvorlige saksbehandlingsfeil.

Ikke grunnlag for feil

I sin vurdering viser Fylkesmannen til at innvendingene mot størrelsen på næringsbebyggelsen var kjent for kommunestyret gjennom merknadsbehandlingen, og gjennom henvendelser fra Vangberg Boligutvikling før reguleringsplanen ble vedtatt.

– Fylkesmannen mener klagen ikke bør føre til endringer av planen, eller at planen bør gjennomgå ny behandling, og finner således heller ikke grunnlag for å konstatere saksbehandlingsfeil eller foreslå endringer i reguleringsvedtaket. Klagen har etter dette ikke ført fram, konkluderes det i Fylkesmannens vedtak.

Kritiserer kommunen

Tromsø kommune får seg en skrape av Fylkesmannen i Troms fordi klagebehandlingen tok så lang tid.

– Fylkesmannen finner grunn til å kritisere kommunens klagebehandling i denne saken. Det har tatt svært lang tid før klagen ble oversendt Fylkesmannen, både ved første og andre gangs oversendelse, heter det i Fylkesmannen vedtak.

Vedtaket er endelig og kan ikke påklages.