Mens noen har brukt juledagene til å besøke familie, spise god mat og kost seg, har derimot legene på legevakta hatt nok å henge fingrene i.

– Det har vært fullt hus hos oss. Jeg har ingen eksakte tall på hvor mange som har vært innom her i løpet av jula, men ventetiden har vært opp mot to-tre timer, forteller Lisbeth Straumsnes som er spesialsykepleier på legevakta.

– Hvorfor har det vært slik?

– Vi er de eneste som har åpent i julen. Samtidig er det tendenser til luftveisinfeksjoner som blomstrer og folk kommer inn som er alvorlig syk. Da er vi nødt til å prioritere og det blir perioder med lang ventetid.

– Helligdager er verst

Uten å konkludere om det har vært mer å gjøre denne julen kontra tidligere år, mener Straumsnes at legevakta har nok å gjøre i høytidsdagene.

– Helligdagene er de dagene hvor det bruker å bli ganske mye å gjøre.

Samtidig er det ikke de mest alvorlige problemene som har dukket opp i løpet av julen.

– Det har vært flest innom som har hatt problemer med tungpusting. Eller er det en del med feber, skjelettskader, smerter, urinveisinfeksjoner og problemer med halsen, sier Straumsnes.

– Som regel venter folk med problemene til fastlegen har åpnet, slik at de kan dra dit.

– Helt normalt

At majoriteten av pasienter på legevakten har problemer med tungpusting overrasker ikke Straumsnes.

– Når folk samles og alle er hjemme så smitter man hverandre med luft- og mageinfeksjoner. Vinteren er tiden for den typen sykdommer, så dette er helt normalt.

Håper på rolig nyttårsaften

Nyttårsaften er ofte forbundet med feiring og fyrverkeri, men også uhell og øyenskader.

– Antall øyenskader har faktisk forbedret seg de siste årene etter at det ble strengere krav for fyrverkeri. Samtidig vil jeg be folk om å være forsiktig og passe på øynene sine. Bruk verneutstyr og ikke la barn sende opp fyrverkeri. Får man brannskader så må man huske å kjøle det ned. Det er førstehjelp nummer én, sier Straumsnes.

– Bruker det å være flere innom dere rundt nyttår enn i jula?

– Det er veldig variabelt, men jeg håper vi ikke slår jula. Det var veldig mange innom her.