– Sjamanistisk forbund har spurt om de kan låne seremonirommet. De spurte også om de kunne lage seg et ildsted, og det skulle ikke være noe i veien for at de kan gjøre det ute, sier kirkeverge Nils Opsahl i Tromsø kirkelige fellesråd.

Livssynsåpent rom

Han har omvisning i det nye krematoriet som ligger ved Sandnessund gravlund på Kvaløya. Selve hjertet i de 1.100 kvadratmeter store arealene er det livssynsnøytrale seremonirommet med plass til 150 mennesker. Ved å åpne alle dørene ut mot en tilstøtende hage blir det fint plass til 100 til, ifølge kirkevergen.

– Dette er et livssynsåpent seremonirom, uten religiøse symboler, sier Opsahl.

Han ser for seg at både kristne, muslimer og humanetikere kan benytte rommet til alt fra bydelsmøter, konserter, konferanser, bønn, minnesamvær og navnefest, til konfirmasjoner, vielser, begravelser og gudstjenester.

30 kister klare

– Vi har gravplass for 200 muslimer, så her kan det også være muslimske begravelser. Det er lagt til rette for at muslimer også kan bruke krematoriet.

Om tre uker tas krematoriet i bruk, og de første kistene som skal brennes i den nye ovnen ligger allerede på kjølelager. I løpet av uke tre og fire i 2017 skal rundt 30 kister brennes i forbindelse med innkjøring av ovnen, testing av det tekniske utstyret og opplæring av personell.

– Vi skal være to til tre krematører her som skal kunne foreta kremasjoner, sier Pål Thomas Berg, nyansatt krematorie- og gravlundssjef.

Slipper å vente

Byens gamle krematorium på Tromsø gravlund brant i 1992, og siden den gang har kister blitt sendt til både Harstad, Narvik og Bodø for kremasjoner. Det blir det nå slutt på. Det nye krematoriet har en årlig kapasitet på 1.200 kremasjoner. Målet er 300 i 2017, 200 fra Tromsø og resten utenbys.

– Det vi håper på i større grad enn i dag er at begravelsesfølget kan være med urna til gravstedet etter kremasjonen. Tidligere måtte kistene kjøres bort og de pårørende fikk urna tilbake etter noen uker eller måneder. Da fikk de pårørende ikke avsluttet sorgprosessen fordi de vet at de må sette ned urna senere, sier Nils Opsahl.