En spermhval var skylt på land i fjorden som ligger på nordsiden av Senja.

– Det var veldig dårlig vær og mørkt, så da vi kom fram til hvalen og fikk satt lys på den, ble vi ganske overrasket. Jeg jobber en del med hvalturisme og vil anslå at dette er en kalv. Den er rundt 10–12 meter lang og hadde ikke fått så store tenner ennå, forteller Pispirigou som jobber ved Hamn i Senja.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

– Ikke uvanlig

Professor i arktisk og marinbiologi, Audun Rikardsen, sier at det er helt normalt at spermhvaler skyller i land. Han har selv funnet to hvaler av samme art i år. Denne hvalarten har en spesiell fettsamling i hodet (spermasett) som holder den flytende lenge, i motsetning til for eksempel knølhvaler som synker.

– Vi har som regel kun hann-spermhvaler her i nord, og de liker å beite langs «eggakanten», der hvor havet plutselig blir flere tusen meter dypt. Vi vet ikke helt hvorfor de dør, men det er sannsynligvis på grunn av alderdom eller sykdom, sier Rikardsen, og legger til:

– Vi har tidligere tatt en del prøver av hvaler som skylles i land, men vi har ikke midler til å analysere dem. Jeg kommer over flere av dem hvert år, og det ligger skjeletter av spermhvaler over hele yttersida. Det har det gjort mange år.

TOTALFREDET: Hvalen har vært fredet over hele verden siden 1987.

Venter på bedre vær

Kystvakten er informert om hvalen og venter på bedre vær for å ta grep.

– Onsdag var det ikke i nærheten av å være forhold til å dra ut, og etter å ha snakket med folk der på torsdag, ser det dårlig ut. Vi har også begrenset med båter ute nå i romjulen, så vi tar tak i saken så snart vi får anledning og det er forhold til å gjøre det, informerer Øystein Høyvåg, vaktsjef hos Kystvakta.

– Dette er oppdrag vi får regelmessig, og da drar vi hvalen ut til dypere vann og senker den. Spesielt når de ligger i nærheten av bebyggelse, for lukten kan bli riktig så ille.

KALV: Fotograf Eva Pispirigou anslår at hvalen som har skylt opp i Ersfjord er en ung kalv på rundt 10–12 meter.
MOBY DICK: Spermhvalen er også kjent fra Herman Melvilles litterære mesterverk «Moby Dick» som den hvite monsterhvalen. Foto: Eva Pispirigou