– Jeg er ikke imot opprett, det er en næring som har kommet for å bli. Oppdrett må imidlertid ikke skje på bekostning av fiskerinæringen, som har drevet i flere hundre år, sier daglig leder Karl Alberth Hansen i Karl’s Fisk og Skalldyr AS.

Mobilisering mot oppdrett

Det han reagerer på er at oppdrettsanleggene legges til områder hvor lokale sjarkfiskere og reketrålere henter fangsten de lever av.

– Det er snakk om gyteplasser for torsken hvor lokale fiskere henter sitt levebrød, og det skjer ikke bare i Ullsfjorden. Avlusningsmiddelet oppdretterne bruker går på reka og den dør ut, det er derfor det er så sterk motstand, mener Hansen.

Det har vært sterk motstand mot at oppdrettere får slippe til i Ullsfjorden, selv om kystsoneplanen åpner for havbruk. En rekke fiskere og fire bedrifter fra Karlsøy og Lyngen gikk imot forslaget og påberopte seg folkeretten. De fikk støtte fra Sametinget, som ba om at forslaget konsekvensutredes. I tillegg underskrev over 1.600 personer en kampanje mot oppdrettsplanene.

Forske på skadevirkninger

Før jul deltok Hansen på et folkemøte i Oldervika hvor han fortalte at han for tre år siden hadde avtale med fem rekebåter på Sommarøy om kjøp av reker.

– Nå er det 0 båter, sier han og illustrerer det ved å holde tommel og pekefinger sammen til en null.

Årsaken kan ifølge Hansen at oppdrettsvirksomhet og bruk av avlusningsmidler har fortrengt rekene.

Før jul ble det kjent at Forskningsrådet bevilger flere millioner kroner til to store prosjekter som skal undersøke hvordan lakseavføring påvirker havbunnen og hvordan lakselusbehandling påvirker rekene.

Kunne ikke stoppe etablering

Den lokale oppdrettsmotstanden til tross, 13. desember gjorde Fylkestinget et vedtak hvor det heter at de ikke har lovhjemmel til å fatte et generelt vedtak om å stoppe all etablering av oppdrettsvirksomhet i Ullsfjorden, slik aksjonsgruppa krever.

– En slik «fredning» tilligger nasjonale myndigheter og må gjennom verneprosesser i henhold til eget lovverk. Fylkestinget kan på dette grunnlag ikke etterkomme aksjonsgruppas krav om å stoppe all etablering av oppdrettsvirksomhet i Ullsfjorden med tilhørende fjordsystemer, heter det i vedtaket.

Foto: Ronald Johansen / iTromsø