I den tradisjonsrike nyttårstalen valgte Solberg å trekke fram arbeidet som gjøres på Kafé X som et eksempel på noe av det viktige likemannsarbeidet i byen. Der ble en av kafeens ledere, Jimmy Pedersen, også nevnt som en av ildsjelene som drifter det hele.

– Det er veldig spesielt. Det er kjempehyggelig og selvsagt veldig positivt at kafeen blir nevnt – det viser at vi blir sett og at arbeidet ikke går hus forbi. Det er jeg glad for, sier Pedersen, som er en av to ledere ved Kafé X.

Flere som fortjener ros

Samtidig forteller Pedersen at han har prøvd å ikke tenke så mye på det hele i forveien.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal tenke. Det er ganske uvirkelig, så jeg sliter litt med å finne ord. På en måte er det litt kleint at det bare er jeg som blir nevnt, for det er langt flere enn meg som har gjort og som gjør den jobben vi gjør ved Kafé X. Det er nesten sånn at det skulle vært tid til å nevne alle, sier Pedersen, som ser nyttårstalen i år for første gang.

Kafé-lederen hadde ikke fått lest eller hørt talen på forhånd, han hadde kun fått vite at de kom til å bli nevnt. Noe har han imidlertid fått vite: Det var like før jul at Pedersen fikk en telefon fra Statsministerens kontor der det ble opplyst om at kafeen kom til å bli nevnt.

– Jeg ble stående i et endeløst tomrom ganske lenge og skjønte ikke helt hva som var blitt sagt. Det var ganske uvirkelig og det er det ennå, sier Pedersen, som er en av to ledere ved Kafé X.

Møtte brukerne i Tromsø

BESØK: Statsminister Erna Solberg besøkte Kafé X i november.

Da statsminister Erna Solberg var i Tromsø i slutten av november, besøkte hun blant annet Kafé X og snakket med brukere på kafeen.

– Jeg synes det var en veldig god opplevelse. Det mest positive ved det hele, var å se hvordan statsministeren tok kontakt med- og viste interesse for de brukerne som var på kafeen. Det var veldig stort for gjestene å få den oppmerksomheten, sier Pedersen.

Pedersen forteller at han har en sterk motivasjon i jobben han gjør.

– Jeg har selv brukt kafeen i min rehabilitering, og det er en jobb som pågår hele tiden og som kanskje alltid vil gjøre det. Kafeen står mitt hjerte nært, og da jeg fikk muligheten til å jobbe der på fulltid ble det naturlig å gjøre det.

Mer aktivitet

Og Pedersen har noen håp for det nye året som kommer.

– Jeg håper året som kommer blir husket av brukerne våre som et år med mye aktivitet der det er mye nytt som skjer. Vi håper vi kan prøve oss på noen ting vi ikke har gjort før.

Her er utdraget fra talen der Pedersen og kafeen ble nevnt:

«Likemannsarbeid er en annen form for personlig initiativ.

Det kan være tidligere dømte som hjelper løslatte tilbake til samfunnet.

Eller mennesker med alvorlig sykdom som hjelper andre fordi de forstår de følelsesmessige sidene av å ha en alvorlig eller kronisk sykdom.

I Tromsø møtte jeg nylig Jimmy Pedersen, en av ildsjelene bak Kafé X.

De tilbyr rusfrie aktiviteter for mennesker som har rusutfordringer.

De som besøker kafeen fortalte om tryggheten i å kunne snakke med andre som forsto deres erfaring, utfordringer og kunne gi en hjelpende hånd videre.

Det finnes mange slike organisasjoner som er viktige. Retretten, Wayback og mange av pasientorganisasjonene i Norge er andre eksempler.»