TØFF: Angelina Jehan har tålt mer enn de fleste jevnaldrende barn. Likevel legger ikke det noen demper på humøret. Foto: Tom Benjaminsen

Torsdag skrev iTromsø om

Angelina Jehan (9) som lider av den sjeldne blodsykdommen beta-thalassemia major

. Hun skal nå få en beinmargstransplantasjon fra en donor utenfor familien – en operasjon aldri før utført i Norge.

Hyller lege

Angelinas mor, Memona Sarwar var full av ros og rause ord Flægstad da iTromsø snakket med henne tidligere denne uken.

– Han har jobbet hardt for Angelina, og stått på, og ikke gitt opp kampen. Han har kontaktet Rikshospitalet gjentatte ganger, og vært avgjørende for at vi nå er i gang med transplantasjonen, sa Sarwar da.

Flægstad setter selv pris på ordene.

– Det er klart det er hyggelig med sånne tilbakemeldinger. Hele barneavdelinga, sykepleierne, blodbanken og organisasjonen har fungert godt. Jeg er bare en brikke i det hele. Det er artig å se at hele organisasjonen fungerer, og at folk blir fornøyd, sier overlegen, som særlig jobber med blod og kreftsykdommer hos barn.

SAMMEN: Angelina Jehan (9), her sammen med mamma Memona Sarwar og katten Milly dagen før de reiste til Oslo. Foto: Tom Benjaminsen

Første gang

iTromsø skrev fredag at Angelina Jehan var den eneste i Norge med den sjeldne sykdommen. Det korrigerer Flægstad, som forteller at det er rundt 25 personer med sykdommen i Norge.

– Før har noen lignende operasjoner vært utført i Norge med søsken som donor, men Angelina blir den første som får beinmargstransplantasjon fra et giverregister.

– Hvorfor har man ikke kunne gjort operasjonen tidligere?

– Det har ikke handlet om uvilje, men om at medisinen går fremover. Nå har man fått mer erfaring på verdensbasis som tilsier at operasjonen er tryggere. Derfor kan man nå tilby operasjonen.

– Talassemi kan være en tung sykdom å leve med, og går dette bra så blir hun helt frisk. De er villig til å ta risikoen ved en transplantasjon, og jeg er glad for at de får den muligheten.