– Det blir nok ei stund til jeg stikker hodet fram igjen, men jeg håper at jeg neste gang er litt mer hardhuda enn i dag, sier Gulliksen til iTromsø.

Svært grove

Fra mandag til tirsdag har det, i likhet med Rema 1000, haglet med kommentarer mot henne og kommentaren hennes i Avisa Nordland. Mange av dem svært grove.

– Jeg var forberedt på bråk, men ikke hvor voldsomt engasjementet kom til å bli. Jeg forstår godt hvorfor mange vegrer seg for å delta i den offentlige debatten med meninger som går motstrøms.

– Hva tenker du om responsen du har fått?

– Jeg har aldri før fått så mange tilbakemeldinger på noe jeg har skrevet. Noen er hjertens enig, andre er forbanna. Jeg vil tippe at andelen er sånn cirka «fifty-fifty». Engasjement er bra, selv om jeg synes enkelte går litt langt. Flere har påpekt at jeg ikke engang er nordlending og derfor burde holde kjeft. Det er riktig at jeg er født og oppvokst i andre deler av landet, men i hjertet mitt har jeg i alle fall blitt bodøværing i løpet av årene jeg har bodd her.

Skjalg refser Gulliksen

Blant annet går politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys rett i strupen på Gulliksen på hennes personlige Facebook-side.

«Kommentarartikler kan også være skvip. Det har du dokumentert i dag, Siri. Dette handler om matvarekjedenes ubegrensede makt og kampen for å bevare lokalindustri og arbeidsplasser, ikke om smaken på øl. Anbefaler Egeland i Dagbladet eller Tone Jensen i Nordlys i dag for voksenopplæring,» skriver han.

Lenger ned i tråden kommer Fjellheim med et stikk til avisa og redaktør Jan-Eirik Hanssen.

«[ ...]Forstemmende at Avisa Nordland slapp denne ut av sekken nå. Jeg forstår rett og slett ikke rasjonalet. Jeg mener, det kunne vært Maxmat i Bodø, det kunne vært Kuraas i Narvik eller fiskebollene i Vesterålen. Burde vi skrive kommentarer som dirrer av skadefryd over at Rema knuser lokalt næringsliv noe sted i landsdelen? Eller hva, Jan-Eirik

– Krever ikke uniformerte meninger

– Vi har stor takhøyde i AN. Også for skarpladde utsagn og meninger som utfordrer motstrøms. Dette er en personlig signert kommentar fra journalist Siri Gulliksen, publisert på redaksjonell plass i AN. Hennes meninger er hennes. Ikke avisens. Det blir derfor feil når du her, og i dagens lederartikkel i Nordlys, refererer til at dette er Avisa Nordlands mening. AN har så langt ikke tatt stilling til denne saken på lederplass. Både du og jeg er blant de fremste forsvarere av høyt forbruk av ytringsfrihet. Da bør vi også være de første til å anerkjenne at den brukes. Ikke minst i saker der vi er rykende uenige. Du må gjerne bruke retoriske hersketeknikker. Men vi må være de siste som krever uniformerte meninger fra nord, svarer Hanssen.

Vanskelig å svelge

– Tror du at kommentaren din har vært vanskelig å svelge fordi den utfordrer noe identitetsbærende?

– Ja, det er helt tydelig at det rører ved noe. Jeg beklager hvis folk har oppfatta kommentaren min som en anti-Mack-kampanje, eller en pro-Rema. Jeg bifaller ikke Rema-strategien der pris trumfer alt. Jeg ønsker meg også flere lokale leverandører inn i butikkhyllene – både når det gjelder øl og andre produkter. Men ikke fordi de er nordnorske. Det må være fordi forbrukeren vil ha dem, svarer Gulliksen, og legger til:

– I etterpåklokskapens lys burde jeg kanskje holdt smak og bannskap utenfor. Det har tatt debatten i litt gal retning. I tillegg står jeg hardt på at Mack ikke anses så lokalt her i Bodø som i andre byer. Og at det blir feil at folk i Tromsø helt uten videre skal kunne snakke på vegne av hele Nord-Norge.