Det er tirsdag fullt trykk på Mack-kontoret i sørbyen.

– Vi fortsetter i dag å se nærmere på kostnadene våre og konsekvensene av Rema 1000-forhandlingene, sier Mack-direktør Harald Bredrup til iTromsø.

I omtrent samme åndedrag avslører han imidlertid at de også jobber med andre inntektsmuligheter.

– Det står øverst på vår agenda, for å være helt ærlig. Det har ikke manglet på interesse fra de andre kjedene etter det som nå har skjedd. Alle har fått med seg engasjementet og at forbrukerne sier klart ifra. Vi ser en betydelig entusiasme fra Remas konkurrenter, sier han.

Et reelt scenario

Bredrup er klar på at det er noe bryggeriet ønsker å ta på alvor.

– Vi ser at i et så lite og konsentrert marked som dagligvaremarkedet, trenger vi flest mulig leverandører. I kjølvannet av Rema-saken opplever vi nå en ansvarlighet hos de andre kjedene. Vi er godt til stede regionalt i dag, men jobber mot mer hylleplass nasjonalt. Det betyr at vi må jobbe med oss selv og opp mot konkurransen i markedet.

– Har det vært en bevisst strategi fra deres side å gå så hardt ut som dere har gjort de siste dagene, ikke bare for å legge press på Rema, men også for å vise merkevarestyrke overfor deres samarbeidspartnere?

– Vi står nå i et reelt scenario hvor vi mister masse plass i Remas butikker, noe som utfordrer vårt eksistensgrunnlag. Vi satset tungt på våre fasiliteter i 2016 og ansatte flere selgere på landsbasis for å møte målene Rema satt for oss i fjorårets avtale. Vår intensjon var hele tiden å videreføre avtalen, og det jobbet vi steinhardt for. Å reagere som vi har gjort er berettiget, sier Bredrup.

Et tøft år i vente

Selv om bryggeriet nå jobber med nye inntektsmuligheter og mer hylleplass i andre butikker, vil 2017 likevel bli et tungt og mørkt år for selskapet.

– Selv om våre samarbeidspartnere nå er interesserte, kom dette såpass sent at avtalene for 2017 – foruten Rema-avtalen – er låst. Vi har et svært begrenset handlingsrom, og dørene står ikke akkurat vidåpne, erkjenner direktøren.

– 2017 blir et tøft år uansett. Vi har ingen muligheter for å kompensere for inntektstapet, i hvert fall ikke kortsiktig. Vi er nødt å tenke lenger fram.

For å sikre grunnlaget for videre drift, er derfor Mack nødt til å ta grep – og det kan i siste instans føre til oppsigelser.

– I beste fall en forsinkelse

Mack presenterte i 2015, etter en tøff økonomisk snuoperasjon – selskapet hadde fram til 2014 i flere år gått med underskudd, en ny strategi og ambisjon. De ønsket å fordoble størrelsen i løpet av de neste fem årene. Rema 1000-avtalen i 2015 og den utvidede avtalen i 2016 var et ledd i dette arbeidet.

– Det som har skjedd nå ved årsskiftet, er i beste fall en forsinkelse av dette arbeidet vårt. Vi har gjort en så stor investering i Nordkjosbotn at vi sånn sett er avhengig av å selge et betydelig volum. Samtidig som ambisjonsnivået står ved lag, er det helt klart at den siste tids utvikling er et stort tilbakeslag.

– Dere økte i fjor omsetningen fra året før med 46 millioner kroner. Fra rundt 250 til 296 millioner kroner. Var det den nye Rema-avtalen som var utslagsgivende her?

– Nei, vi hadde ei veldig god utvikling i 2016, og særlig var vi god på Norgesgruppen nasjonalt det året.