Dommer i Nord-Troms tingrett, Knut Rye-Holmboe, sier at portalen kom i stand gjennom et samarbeid mellom Domstoladministrasjonen og Advokatforeningen. Systemet åpner for elektronisk utveksling av dokument og saksinformasjon i alle tvistesaker.

Få med flest mulig

– I disse dager driver vi et utstrakt informasjonsarbeid til alle mulige brukere. Fordelene er mange og det eneste hver enkelt trenger er en elektronisk ID. Målet er å få med flest mulig, sier Rye-Holmboe.

Aktørportalen gjør det mulig å sende inn stevninger, begjæringer og gi tilsvar. Kort sagt kan alt av sakspapirer gå via portalen.

Antallet øker

Ifølge tingrettsdommeren var åtte lokale advokatkontor på brukerlisten i november. I dag er antallet 35. Da portalen ble presentert i tinghuset tirsdag, møtte 46 av byens advokater opp.

– Vi kutter ut vanlig brevpost, e-post og telefaks med den nye portalen. Vårt mål er å gjøre tingretten og lagmannsretten heldigital, sier Rye-Holmboe.

Mer effektiv

Advokat Marianne Abeler sier at portalen vil effektivisere kontakten med domstolene.

– Andre rettskretser har allerede praktisert ordningen en tid og har gitt positive tilbakemeldinger. Det samme vil skje lokalt.

Mats Berg fra Domstoladministrasjonen sier at Hålogaland lagmannsrett og Nord-Troms tingrett er først ut i nord:

– For tiden har alle lagmannsrettene og de ti største tingrettene tatt portalen i bruk.

Første sak

Administrasjonssjef i tingretten, Ståle Åbotsvik, sier det er ett år siden domstolen kjørte sin første heldigitaliserte straffesak – den gang mot Stig Henriksen.

– Det var en prosess med tusenvis av dokument og kanskje ikke den rette til å starte med. Likevel gikk alt greit.

– Nå er vi i samtaler med politiet for å kunne kjøre flere saker i tinghuset – små- og mellomstore. Det for å få rutinene innarbeidet, sier Ståle Åbotsvik.