– Det er fattet vedtak i kommunestyret om at driften av det nye krematoriet og det livssynsnøytrale seremonirommet skal holdes adskilt.

Derfor skal ikke kirkevergen uttale seg om forhold vedrørende seremonirommet, sier administrasjonssjef Britt Elin Steinveg.

Helt nytt krematorium

AVKLARING: Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg sier at man har konkludert med at kirkevergen ikke skal fronte det nye livssynsnøytrale seremonirommet på krematoriet på Kvaløya.

Da det nye krematoriet ble presentert for publikum i desember i fjor, ble samtidig seremonirommet presentert av kirkeverge Nils Opsahl.

Det falt ikke kommunestyrerepresentant for Venstre, Jonas Stein, lett for brystet.

– Fra første januar er kirke og stat helt adskilt. Derfor skal ikke en representant for det største trossamfunnet uttale seg om det nøytrale seremonirommet, sier han.

Nå som kirke og stat har gått hver til sitt, er det ifølge Stein viktig å få til en avklaring av hvem som fronte seremonirommet.

Ikke kverulering

KRITISK: Venstres Jonas Stein reagerte på at kirkevergen frontet en sak om det livssynsnøytrale seremonirommet, og krevde at han ble bedt om å holde seg unna det.

– Som en del av en sekulær tradisjon kan man ikke forskjellsbehandle trossamfunn, sier han.

– Så det handler ikke bare om kverulering?

– Nei, jeg synes det var merkelig at kirkevergen uttalte seg. Det er viktig med en prinsipiell rolleavklaring, sier Stein.

Kirkevergen selv, Nils Opsahl, sier at det er helt greit for ham å ikke si noe om forholdene i seremonirommet.

– Grunnen til at jeg gjorde det i fjor var fordi det har vært vi i fellesrådet som har hatt hånd om det praktiske med å få rommet i orden, sier han.

Lei seg

Han lover å ikke «tråkke i salaten» igjen.

– Jeg kan jo si det slik at jeg er oppriktig og svært lei meg – og trist – over at representanten Jonas Stein er så dypt krenket av mine uttalelser, sier Opsahl.

Kirkevergen kan dog ikke love at man vil holde fingrene av fatet helt og holdent.

– Kommunen vil trolig kjøpe praktiske og administrative tjenester av oss i forbindelse med bruk av rommet, som å organisere booking og sette ut stoler og slikt. Dette fordi det er mer praktisk at vi gjør det enn at kommunen må ansette en person til det, sier Opsahl.