Systad, som jobber i en nasjonal forskningsgruppe om sjøfugl ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), omtaler funnet utenfor Tromsø som bekymringsfullt.

– Det ringer en varselklokke hos oss nå. Dette er alvorlig. Det er ikke noe vi tar lett på og vi kommer til å undersøke det grundig, sier forskeren til iTromsø.

Kan bli rødlistet

Han forteller at de ikke har vært klar over at det dør så mye måker i forbindelse med sildefiske.

FORSKER: Geir Systad, forsker i NINA.

– Vi vet at det er samler seg mye måker hvor det er sildefiske og hval, og at det er mye måker rundt sildesnurperne. Men akkurat dette med at så mange gråmåker dør har vi ikke vært observant på tidligere, sier Systad.

– Gråmåker og svartbak har hatt stor tilbakegang i bestanden de siste 20 årene. Vi har alltid trodd at det er så mye måker i nord at det nærmest er en utømmelig ressurs. Men nå går det så dårlig med dem at det vurderes om de skal rødlistes og at det skal bli forbudt å plukke måkeegg.

Systad forklarer videre at det ser ut som om de døde fuglene som ble funnet på Kvaløya er av arten gråmåker.

– Det som er ille er at det dør mye voksne måker. Måkebestanden avhenger av at de voksne fuglene lever lenge fordi de får ikke fram unger hvert år. Hvis det er mye voksne som dør, så har det mer å si for bestanden enn hvis de unge dør. Måkene er allerede utsatt for miljøgifter og matmangel, så dette kommer på toppen av det, sier han.

Er bekymret

Forsker Tone Reiertsen jobber med sjøfugl og måker i NINA Tromsø. Hun er en del av det nasjonale forskningsprosjektet for bifangst av sjøfugl under fiske. Hun er blant dem som nå skal jobbe aktivt med å samle informasjon omkring funnet på Kvaløya.

BEKYMRET: Tone Reiertsen jobber som forsker på sjøfugl i NINA Tromsø.

– Vi vet at disse artene har gått ekstremt mye tilbake de siste årene, men vi har ikke kunnet slå fast årsaken. Når vi får en hendelse hvor det er snakk om kanskje tusenvis av fugler som dør på bare noen dager, så kan det være en viktig faktor å se på.

– Dette er veldig bekymringsfullt i og med at det er så mange måker som går med. Det er voksne fugler i tillegg, og da går det veldig sterkt inn på hele bestanden, utdyper hun.

– Spesiell hendelse

Reiertsen forklarer videre at det nå skal samles inn mest mulig informasjon og data omkring funnet.

– Det er en spesiell hendelse, med et stort omfang over et lite område. Tidligere trodde vi ikke at det var så stor grad av bifangst med sildesnurpere. Det kan være flere årsaker til at det var så mye nå, men det er viktig at vi får det dokumentert. Dette er noe vi ikke trodde foregikk, men som foregår likevel, sier hun.

Torsdag skal det ved hjelp av Kystvakta samles inn flere måker som skal obduseres for å kunne slå fast alderen til fuglene, hvilken koloni de tilhører og dødsårsaken.

– Det ligger fremdeles en del døde fugler langs strendene og ute på havet, og vi skal ut og telle dem. Det er veldig viktig å finne ut mer om dette, om det er snakk om hundrevis, tusenvis eller titusenvis av fugler. Da kan vi relatere det til utviklingen i bestanden, sier hun.

De to forskerne legger også til at det deretter kan bli aktuelt å se på mulighetene for å få til et mer skånsomt fiske som tar større hensyn til fuglene.

– Vi har en god dialog med fiskerne, og ønsker ikke å ødelegge for dem. Vi må prøve å finne måter som gjør at sjøfugl og fiskeri kan leve godt sammen, sier Reiertsen.

FORSKER: Geir Systad, forsker i NINA. Foto: Privat