Selger Martin Flip var ansvarlig for kurset som ble holdt for et fullsatt Agenturet torsdag kveld. Han har merket en voldsom økning i ølinteressen i Norge.

– Jeg har jobbet i bransjen de siste ti årene, og interessen for øl har skutt i været. Jeg tror det handler om at folk er kvalitetsbevisst. Både når det kommer til øl og mat, og at de ikke lenger kjøper øl kun for å drikke seg full, men for å smake og bli kjent med ulike sorter øl.

– Vi driver jo med håndbrygget øl. Det byr på en helt annen bredde en bare pilsner. Med håndbrygget øl kan man få lyst og mørkt, og sterkt og svakt øl, forklarer han.

– Ganske «mainstream»

To som tok turen til Agenturet torsdag var Hilde Rustad Hansen (24) og Carl-Christian Heffermehl (23).

– Vi er begge veldig interessert i øl, så derfor tenkte vi å få med oss ølsmakinga og kanskje lære og smake på noe nytt. Det er fint at de lager slike arrangement i Tromsø, sier Hansen.

Første gang

Det er første gang for begge på ølsmaking.

– Jeg jobber i utelivsbransjen, så jeg har merket at interessen for øl har økt de siste årene. Jeg tror det handler om at folk har fått øynene opp for at det finnes mye godt norsk øl. Spesialøl har jo blitt ganske «mainstream» nå, sier Heffermehl.

Landsforvist

I tillegg til gjennomgang av de fem ulike ølsortene kundene ble servert, ble det også servert historier, fakta og røverhistorier.

– Før i tiden i Norge så var alle de største gårdene lovpålagt å brygge øl. Gjorde man ikke det, så fikk man en bot tilsvarende en halv ku, eller sin kones vekt i korn. Hvis man ikke brygget øl tre år på rad ble man landsforvist, forteller Flip.

Rema-konflikt

Han kommenterer også kjapt «Mack-a-Rema»-konflikten som pågår i Tromsø.

– Det er en vanskelig konflikt. Vi gikk gjennom runden med Rema i fjor, og ble da tatt ut av deres sortiment, grunnet en avtale med eierne våre i Hansa Borg. Nøgne Ø er i 18 av 19 fylker i Norge, så da vi plutselig ikke lenger var i butikkhyllene i Rema, så gikk det klart ut over omsetningen. Vi greide oss likevel, og måtte ikke si opp noen ansatte, forklarer Flip.

Øltips

Her er Martin Flips fire øltips til ølamatører som vil utvide ølhorisonten.

• Prøv forskjellige ting, og ikke bare en type øl. Gå på ølforetninger og spør de som jobber der til råds. De har ofte erfaring.

• Stol på din egen smak. Det finnes ikke rett eller gal øl, eller «jenteøl» og «gutteøl». Det er ikke feil å like noen typer øl.

• Utvid horisonten. Finn noe du ikke ville prøvd til vanlig, selv om du ikke tror du vil like det. Det er forskjellen på «å drikke øl» og «ølsmaking».

• Ikke begynn ølsmakingen med øl som har høy bitterhet (som IPA). Det tar knekken på smaksløkene.

• Ta direkte kontakt med Bryggeriene enten på mail eller på Facebook om det er noe du lurer på. De svarer på det aller meste.

SPENT: Hilde Rustad Hansen (24) og Carl-Christian Heffermehl (23) er to av kundene som har tatt seg turen på ølsmakinga. Foto: Martin Lægland