Til sammen presenteres ni eksperiment-, kunst- og dokumentarfilmer som undersøker steder og mennesker i den sirkumpolare hverdagen i Alaska, Nord-Norge, Finland, Russland og Grønland.

– Jeg vet ikke om det samme gjelder for den nordlige delen av Norge, men i USA hersker det stor uvitenhet og mange myter om hvordan det er i Alaska. Arktis er for mange myteomspunnet og eksotisk, og de vet lite om hvordan det er å bo oppe i nord, sier Michael Walsh, filmkurator ved Anchorage Museum.

Naturlig samarbeid

– Nordnorsk Kunstmuseum har tidligere samarbeidd med Anchorage Museum, og siden mange av filmene som vises, er blitt til som et resultat av et arbeid som er gjort der, er det naturlig at vi samarbeider om dette, sier Charis Gullickson, kurator ved Nordnorsk Kunstmuseum og selv født og oppvokst i Anchorage.

Omfattende program

I et omfattende program som Anchorage Museum har gjennomført, ble det invitert kunstnere til opphold i Alaska for å oppleve, erfare og bearbeide de inntrykkene som de fikk i den nordligste staten i USA

– Vi viste resultatet av kunstnernes arbeid i ei utstilling med samme tittel som denne, «View From Up Here». Den inneholdt verk innen mange kunstuttrykk som fotografi, skulptur, installasjoner og film. Noen av filmene fra vårt prosjekt har vi tatt med til Tromsø, og de er blitt komplettert med filmer med samme tema fra Norge, Finland og Russland, forteller Walsh.

Avmytifisere

Arktis blir gjerne sett på som vilt, fjernt, uberørt og ugjestmildt – et sted som har tiltrukket seg eventyrere, forskere og kunstnere. Men til tross for sin mytologi er ikke Arktis uberørt. Det er et enormt landområde hvor mennesker bor, lever og påvirker miljøet rundt seg.

Fra innsida er Arktis et land av tilpasning, komplekse landskap og allsidig befolkning, som nå møter nye, globale utfordringer som følge av global oppvarming og klimaendringer.

Trekker linjer

Filmene søker å fortelle fra den avmystifiserte innsida og understreke at «Nord» er relativt til din posisjon. Det er det også for filmskaperen Marek Ranis som viser filmen «Like Shishmaref» i denne utstillinga. Ranis kommer fra North Carolina som ligger langt sør i USA, men nord for South Carolina.

– I filmen trekker jeg linjer fra Alaska til noe som skjer nesten parallelt i min hjemstat. I Alaska møtte jeg urbefolkning som var blitt klimaflyktninger. Sandøya de bodde på var i ferd med å bli ødelagt av endringene i klimaet, forteller Marek Ranis.

Globalt

– Hjemme i North Carolina er det samme i ferd med å skje på sandbankene utenfor kysten, forteller Marek Ranis

– Disse sandbankene er blitt svært viktige for turistnæringa. Nå frykter den for hva klimaendringene fortsetter å gjøre med bankene som allerede merker ødeleggelsen. Nye kontrakter som inngås blir kortere, og investeringene stopper opp, forteller Marek Ranis som i mer enn 20 år har dvelt ved miljøspørsmål i sin kunst.

– Klimaendringene er et globalt anliggende, uavhengig av bosted, etnisitet eller økonomisk status, sier Marek Ranis.

Kunstnersamtale

Søndag ettermiddag kan publikum på Nordnorsk Kunstmuseum møte Ranis i en kunstnersamtale med filmkurator Michael Walsh ved Anchorage Museum.