Det nye kuttet kommer på toppen av innsparingene på 60 millioner kroner som fylkestinget vedtok før jul. Da trodde fylkespolitikerne at smertegrensen for kutt var nådd.

Kutt som smerter

– Med budsjettvedtaket i desember tynte vi hardt på samtlige etater, og de har ikke så mye mer å bidra med. Kuttet blir krevende, men vi har ikke noe valg. Ytterligere kutt i 2017 må høyst sannsynlig tas over samferdselsbudsjettet. Mange i Troms vil nok bli skuffet ut over året, sier fylkesråd for plan og økonomi, Gerd Kristiansen (KrF).

Kuttet på ti millioner kroner er et resultat av budsjettforliket og behandlingen av statsbudsjettet før jul, og at budsjettposten for etterslepet på fylkesveiene blir redusert. Ifølge Kristiansen vil det enkleste sannsynligvis være å redusere på veivedlikeholdet.

– Det betyr at vi må stoppe planlagte tiltak, som trolig vil bety mindre asfalt. Vi kan ikke legge ned skoleklasser raskt nok til å ta inn så mye på kort tid. Jeg vet kuttene smerter og ingen blir uberørt. Det er ikke med lett hjerte vi gjør det, sier hun.

Småpenger blir store penger

mindre til vei: Fylkesrådene Gerd Kristiansen (KrF) og Ivar B. Prestbakmo (Sp) frykter enda dårligere fylkesveier som følge av nye millionkutt i årets budsjett.

Som iTromsø skrev fredag er Gatejuristen blant dem som må klare seg med flere hundre tusen kroner mindre fra fylkeskommunen. Det er småpenger med tanke på at fylkeskommunen i 2017 har et budsjett på tre milliarder kroner.

– Det er peanuts, og jeg hadde gjerne sett at vi kunne opprettholde og helst øke støtten. Studieforbundet var også opprørt over kutt. Kuttene til frivillige lag og organisasjoner er peanuts, men til sammen blir det en stor pose. Vi har vært opptatt av å skjerme samferdsel, sier Kristiansen.

Nå blir det altså likevel kutt i nettopp samferdsel som følge av statsbudsjettvedtaket før jul. Ingen fylkespolitikere visste konsekvensen av vedtaket da fylkesbudsjettet ble behandlet.

Mindre til asfalt

– Det er en veldig lite hyggelig melding å få, på toppen av kuttene vi allerede har gjort. Vedtaket på Stortinget kom sent, derfor kommer det uventet. Fylkestinget hadde ikke mulighet til å vite dette, sier fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo (Sp).

Han råder over et budsjett på 400 millioner kroner til drift og vedlikehold av fylkesveiene i 2017, av det er 300 millioner allerede bundet opp i løpende driftskontrakter til sommer- og vintervedlikehold.

– Disse midlene dekker løpende driftskostnader for å opprettholde veistandarden. Resten, rundt 100 millioner, skal gå til etterslepet på fylkesveiene, til asfalt, opprusting av veier, gang- og sykkelveier og tunnelsikkerhet. Det er veldig sannsynlig at de ti millionene fører til mindre asfalt, som betyr ti kilometer asfaltering. Saken kommer opp i fylkestinget i mars, sier Prestbakmo.

Håper på ny vurdering

Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Fylkestingsrepresentant Jens Ingvald Olsen (Rødt) håper fylkesrådet opprettholder støtten til Gatejuristen.

– Fylkesrådet har kuttet en lang rekke tilskudd, de fleste småbeløp som har store negative følger for dem som rammes. Det er en sakte kvelning av virksomheten de driver. Jeg håper fylkesrådet ser på denne saken på nytt i forbindelse med budsjettjusteringen til våren, sier Olsen.

Da kommunen behandlet søknaden om tilskudd fra Gatejuristen i Tromsø, visste tromsøpolitikerne om fylkeskuttet. Rødt-politikeren sitter også i Tromsø kommunestyre.

– Vi var oppmerksomme på at fylkeskommunen ville redusere tilskuddet da vi gjorde vedtaket i kommunen.