– Vi gjennomfører et utviklingsprosjekt innenfor sektoren der vi har prøvd å avdekke årsakene til merforbruket, sier administrasjonssjef Britt Elin Steinveg til iTromsø.

TILTAKSPLAN: Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg sier at kommunen skal komme til rette med merforbruket i helse- og omsorgssektoren.

Tiltaksplan

Gjennomgangen har ført til en tiltaksplan for hvordan det skal bli en endring. Denne planen er nå sendt ut på høring.

– Vi har sendt ut saken internt her i kommunen, samt til enkelte brukergrupper. Vi skal få saken til politisk behandling i kommunestyret i mars, forteller Steinveg.

Hun sier at kommunen nå jobber sammen med de ansatte i tjenesten – og at man jobber etter fire «spor».

Firepunkt-strategi

* Reduksjon i tjenestevolumet

* Effektivisering av driften

* Reduksjon i sykefravær

* Bedre økonomisk internkontroll.

Målet er både å komme merforbruket i kommunen til livs, men også å komme ned på samme pengebruksnivå som andre såkalte Asse-kommuner.

Avdelingsdirektør for helse- og omsorg, Trond Brattland, sier at hovedgrepet man vil ta i handlingsplanen er å tenke nytt – administrativt.

– Vi ønsker å etablere en helt ny form for personalstyring. Vi skal etablere nye rutiner for turnus, stillingsbrøker, vikarbruk og hvordan stillingene fordeles på avdelingene, sier han.

Flere fulle og faste stillinger

I dag må mange enheter og avdelinger selv sette sammen vaktplaner og organisasjonskart. Dette har ført til mange små stillingsbrøker – og utstrakt bruk av vikarer og midlertidige.

– Det er et kostbart og skjørt system, og mye ressurser går til å få det til å fungere, sier Brattland.

Ifølge ham er innsparingsmulighetene store ved å legge om de administrative rutinene til stordrift, stillingsdeling og profesjonalisering av personalstyringen.

– Eksempelvis Fredrikstad har klart å spare 80 millioner kroner på å innføre en slik nyordning, sier han.

100 mill. i merforbruk

I oktober i fjor ble det avdekket at sektoren hadde et overforbruk på nesten 100 millioner kroner.

– Politikerne har sagt at de ønsker en tettere politisk styrking av sektoren, og vi mener at vi gir dem nødvendig bakgrunn – og nødvendige verktøy – til å gjøre nettopp dette, sier Brattland.

Brattland sier at et annet viktig grep vil være å styrke ledelsene i enheter og avdelingen.

– Du kan ikke gå i krig uten dyktige sersjanter. Våre avdelingsledere er våre sersjanter – og da er det viktigere at de får jobbe med sine fag – og ikke med vikarjakt og turnustriksing.

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg peker på ytterligere et felt som man vil se nærmere på.

Det er ifølge henne uklar ansvarsfordeling mellom dem som tildeler tjenester og de som utfører dem. I dagens system tildeler et eget kontor tjenester, men det økonomiske og administrative ansvaret ligger hos enhetene som skal gjøre jobben.

– Vi har sett på praksisen ved tildeling og oppfølging av kommunale tjenester, sier Steinveg.