– Et innbrudd av en så frekk karakter at man må lete både land og strand rundt for å finne maken, er forøvet her i Tromsø, skrev «Tromsø» 3. oktober 1935.

Inne på kontoret var alt endevendt og gransket.

Blodspor

– I tørkerummet har de forsynt sig med hammer og andre redskaper, har sparket ut speilet i kontordøren, og så rumstert noe aldeles forferdelig på kontoret.

Da politibetjent Haugli kom til åstedet for sin etterforskning, fant han en avbrukket metallhammer og andre bøyde jernredskaper, i tillegg til blodspor som man antok kom fra et mislykket og direkte feilslått forsøk på å åpne pengeskapet. Ironien er at tyvene ikke fikk med seg nøklene som lå i en låst skrivebordsskuffe over den skuffen de faktisk brøt opp.

– Pengeskapet har imidlertid holdt stand mot alle angrep, og så har tyvene rett og slett koblet inn den elektriske heis og tatt det med seg.

Fant pengeskapet

To dager senere tar saken en ny vending. 5. oktober 1935 rapporterer «Tromsø» at en lettbåt fra fangstskuta «Terningen» hadde grunnstøtt mot pengeskapet. Etter et ærend på Tromsdals-siden «rente maskinist Charles Ånstad båten opp på noe som tidligere ikke hadde vært i farvannet».

– Utpå dagen fikk man skapet tatt op og heist op på Dragøys brygge. Her viste det seg at tyvene har slått på og ved låsen med en tung gjenstand, men uten å gjøre noen særlig skade. Vannet har imidlertid trengt inn i skapet og alt innhold var gjennemvått og delvis ødelagt, melder «Tromsø».

Innholdet besto av noen av firmaets bøker og korrespondanse, i tillegg til verdipapirer, aksjer og 500–600 kroner i kontanter.

Omregnet til dagens pengeverdi utgjør dette omtrent 22.200 kroner.

«Selebre arrestanter»

Hvorvidt politiet fikk tak i tyvene vet vi ikke, men 11. oktober skriver «Tromsø» om «selebre arrestanter» som ankom med hurtigruten nordfra. De var da i følge med en lensmann og på kaia sto det fem politimenn klar.

– Sannsynligvis står denne transport i forbindelse med efterforskningen i tyveriaffæren hos Dragøy & Torgersen, spekulerte vi i denne anledning.

Dragøy & Torgersen åpnet sin butikk i byen da de kjøpte Søndre Tollbodgate 15 i 1929. I 1957 endret firmaet navn til Dragøy & Co. På 60-tallet ble brygga revet og i 2005 var det bygårdens tur. I dag står boligkomplekset Tollbodbryggen på dette stedet med adresse Søndre Tollbodgate 13/15.

Dette var for øvrig ikke første gang ishavsskuta «Terningen» var involvert i en bergingsaksjon. Det ser vi nærmere på i morgen.