Til iTromsø sier Evans at mye av den informasjonen kommunen har brukt som beslutningsgrunnlag om stenging, ikke er korrekt.

– Når jeg leser sakspapirene i sin helhet, setter jeg spørsmålstegn ved mengden faktafeil. Mange av påstandene er rett og slett feil.

– Intet hemmelighold

Evans hevder at verken han, styremedlem Tom Arne Bruseth eller pedagogisk leder og nestleder i styret, Vidar Kristiansen, har holdt noen ting hemmelig for tidligere barnehagestyrer May-Lisbeth Birkeland.

– Da Birkeland kom tilbake på jobb etter over ett år ute i sykemelding, spurte hun om å få se alle styrevedtakene som var gjort mens hun var borte, men jeg hadde problemer med datamaskinen. Jeg forklarte da i hovedtrekk hva de store endringene var, og sendte på et senere tidspunkt alle vedtakene på mail. Vi har aldri lagt skjul på noe. Alle som vil se våre vedtak, står fritt til det, sier han.

– Hva med påstandene om den pedagogiske lederens dobbeltrolle? Han sitter i styret, som har ansvaret for ansettelser, samtidig som han risikerer å måtte gå tilbake til ei assistentstilling dersom pedagog ansettes?

– Det er bare tull. Det er ikke en dobbeltrolle. I saker hvor Vidar Kristiansen er inhabil, går han fra møtet. Bruseth og jeg avgjør saken uten ham, svarer Evans.

– Det har gått over ett år siden dere først fikk beskjed fra kommunen om at pedagogtettheten i barnehagen var for lav. Hvorfor har det tatt så lang tid å ansette en pedagog?

– Det har med Birkelands langvarige sykefravær å gjøre. Det er blitt levert sykemeldinger månedlig, og vi har hatt en avtale på plass som har dekket opp personalmangelen. Vi har samtidig ikke kunne love en person å fortsette, da vi ikke visste når Birkeland var tilbake. Det har alltid vært vikarer her med den formelle kompetansen på plass.

– Hva med utlysningen? Ifølge kommunen søkte tre kvalifiserte personer?

– Vi fikk tilsatt en person, men hun fikk et tilbud fra en annen barnehage og valgte den.

– I samtale med kommunen hevder du at ingen av personene på søkerlisten var kvalifiserte. Hva mente du med det?

– Det verserte mange navn her, men de krevde enten for mye i lønn eller så stilte de krav til å få jobbe hjemmefra utover det som er fornuftig. Vi kan ikke ha ansatte som jobber andre steder enn vi trenger dem.

– Hva med egnethet? Det ble nevnt i din samtale med kommunen.

– Det var det tredje problemet, men kommunen har gjort det klart at vi ikke kan legge det til grunn i en ansettelsesprosess etter en uttalelse fra Fylkesmannen i Nordland, og det retter vi oss etter, svarer styrelederen.

Tidligere styrer i Steinerbarnehagen, May-Lisbeth Birkeland, har ikke svart på iTromsøs henvendelser.

Forventer god kvalitet

Rådgiver ved avdelingen for utdanning i Tromsø kommune, Ingvild Løhre, som har behandlet tilsynssaken, opplyser at det er kommunens oppgave å påse at både private og offentlige barnehager følger loven.

– Vi forventer god kvalitet. Per i dag er det ikke nok pedagoger i Steinerbarnehagen, noe vi gjentatte ganger har varslet barnehagen om. Vi har derfor sendt et forhåndsvarsel om stenging dersom dette ikke rettes opp.

– Jeg håper de slipper å stenge, men det er vårt eneste virkemiddel i slike saker.

Løhre ønsker ikke å kommentere saken utover det.

– Hva som skjer internt i barnehagen har ikke vi noe med.

Brynmor Evans medgir at pedagogmangelen er en realitet.

– Vi har nå lyst ut styrer-, pedagog- og pedagogisk lederstillingene. Vi har også vært i møte med kommunen nå på onsdag, hvor jeg har gått gjennom det jeg mener er feil. Vi har fått forlenget svarfristen på pålegget til 30. januar. Det var et svært positivt møte, sier han.

Styrelederen meddeler at han har innhentet juridisk hjelp fra Private Barnehagers Landsforbund.

– Vi vil bruke tiden fram til fristen på å formulere en respons.