Fjellfyrverkeriet 70 år:

I år feires sola med fyrverkeri

I dag skal soldagen feires på den mest spektakulære måte tenkelig. Det kan vi takke dårlig vær og Fjellfyrverkeriet for.

FJELLFYRVERKERIET: La oss innse det, svart-hvitt-bilder av fyrverkeri er kjedelig. Dette er kanskje ikke et gammelt bilde, men det er et fantastisk bybilde, og kanskje det beste fyrverkeribildet jeg har sett fra Tromsø. Foto: Tor FarstadFoto: Tor Farstad

pluss

Nyttårsaften 2016 måtte nemlig fjellfyrverkeriet utsettes på grunn av tett tåke.

– Vi så ikke lenger foran oss enn kanskje 15 meter, og vi skyter jo opp fra et fjell over Tromsø. Da vi gjorde en prøveoppskyting skjønte vi raskt at dette kunne vi ikke gjøre. Vi så det nesten ikke selv engang, vi som fyrte det opp. Det var første gang på minst 20 år at fyrverkeriet ble avlyst på grunn av været. Sannsynligvis må vi tilbake til 80- eller tidlig 90-tallet, skriver pyrotekniker Erlend Halsensen i en epost til iTromsø.

20 år siden sist

I vårt arkiv finner vi ut at det er ganske nøyaktig 20 år siden.

– For første gang på rundt 20 år ble det en nyttårsaften i Tromsø uten Fjellfyrverkeriet. Det ble tidlig klart at årstallet i fjellsida ikke kunne tennes på grunn av snøforholdene etter snøfallet. Så stoppet dårlig sikt selve fyrverkeriet, skrev «Tromsøs» Helge Matland den 2. januar 1996.

Det kan virke som om værrelaterte avlysninger går i en 20-årssyklus.

Usikker oppstart

Det har alltid vært knyttet mye usikkerhet for når faktisk Fjellfyrverkeriet oppsto. Vår egen avis har angitt oppstartsåret til både 1946, 1948 og 1949. Det kan tenkes at dette kommer av at det tok noen år før fyrverkeriet fant sin form, men at Fjellfyrverkeriet selv feiret 60-årsjubileum i 2006, anser vi som siste spiker i kista på den debatten. Fjellfyrverkeriet i 1946 var selvfølgelig ikke like spektakulært som dagens praktoppvisning. Det var begrenset til noen få fakler oppe på Storsteinen. I vår omtale av nyttårsfeiringen fra 1946 nevnes det ikke engang. Fra en stille nyttårsfeiring skrev «Tromsø»:

Rolig nyttårsaften i 1946

– Til gjengjeld tok gutter og ungdommer i alle aldre sitt igjen med fyrverkeri oppe i byen. Det smalt og lyste av de forunderligste ting, og stemningen var ganske hektisk, skrev vi 2. januar 1947.

Politiet fant ikke en eneste festløve som var verdig å sette i arresten engang. Nå skal det riktignok innrømmes at det i Grønnegata ble rapportert om at en mann hadde kastet håndgranater, mens to småbarn som forsvant tidlig på nyttårsaften «kom tilbake i god stand». Dermed var ikke politiet helt arbeidsløse.

For å finne Fjellfyrverkeriets spedeste begynnelse, må vi enda noen år tilbake.

– En mørk og trolig kald nyttårsaften for lenge siden tigger to unge menn fløttmannen gratis frakt fra Tromsøya over til Tromsdalen. De kaver seg opp den bratte fjellsiden opp mot Fløyfjellet, tenner et bål, og fyrer av to raketter kjøpt for 25 øre stykket. Puff, fjellfyrverkeriet i Tromsø er en realitet. Vi snakker 1936, og Øyvind Dahl og Bertran Eilertsen tente veken til det som har blitt et spektakulært skue mange byer kan misunne Tromsø, skrev Jonny Hansen den 31. desember 2011.

Med det ønsker vi Fjellfyrverkeriet gratulerer med overstått 70-årsdag og hele byen til lykke med Soldagen. Klokka 18.00 lørdag skyter Fjellfyrverkeriet opp fra Mandelasletta.