Ifølge prosjektleder Hans-Petter Solvei, som også er medeier i eventselskapet Magic North, er det den milde starten på vinteren i Tromsø som er årsaken til utsettelsen av ishotellet.

– Vi mistet grunnlaget i desember fordi vi ikke fikk laget snø og fordi vi ikke fikk nok tele i bakken. Dermed har vi måttet avlyse hele ishotellet denne vinteren, sier han til iTromsø.

For varmt

Det var i starten av desember i fjor at det ble klart at Tromsø skulle få sitt aller første ishotell. Etter planen skulle hotellet av is og snø samlokaliseres med Tromsø Villmarkssenter i slutten av januar i år.

– Vi var oppe i et par uker i desember i Tromsø, ved Villmarkssenteret hvor det skulle lokaliseres, for å gjøre alt teknisk ferdig. Når man bygger ishotell må man lage kunstsnø ettersom den bygger mer solid enn vanlig natursnø. Vi rigget opp alt det tekniske med både pumper og snøkanoner, og hadde også provisorisk strøm fra e-verket da vi prøvekjørte. Men den 21. desember dro vi hjem – da var det syv varmegrader, forklarer Solvei.

– Planen var å produsere snø i desember for deretter å bygge i januar når neste kuldeperiode kom, men vi fikk bare produsert vann. Vi sjekket at alt fungerte og så tok vi juleferie. Da vi kom tilbake i starten av januar fikk vi produsert litt snø, men dessverre var temperaturen i desember 3,7 grader varmere enn gjennomsnittet, noe som vil si at vi ikke fikk nok frost i bakken til bygge ishotellet på. Da vi prøvde endte det med at vi kjørte oss fast med tre maskiner. Vi tok til slutt en avgjørelse om at så lenge det ikke er frost i bakken så blir det umulig å sette det opp i vinter, utdyper prosjektlederen.

Gir ikke opp

Ifølge Solvei skulle det etter planen ta 14 dager å bygge opp ishotellet, og ytterligere 14 dager for å innrede det hele.

– Vi hadde beregnet at vi trengte 1.200-1.500 kubikkmeter med snø for å bygge hotellet. Det er ganske mye som skal til, i tillegg til isblokkene. Selv om det kalles et ishotell så er det i hovedsak snø det er laget av, og deretter innredet med is, sier prosjektlederen, og fortsetter:

– Vi hadde allerede skjært ut is som var klar, og billettene var bestilt for at iskunstnere fra hele Europa skulle komme opp til hotellet.

Han forteller at de imidlertid ikke har gitt opp håpet om et ishotell i Tromsø. Nå regner Solvei med å ha hotellet klart til neste vintersesong.

Starter planleggingen neste uke

– Vi har definitivt ikke gitt opp. Vi skal til Tromsø i neste uke, og starter allerede da forberedelsene til neste vinter. Neste uke skal vi blant annet se på om vi må flytte det, og ha samtaler med andre grunneiere samt planlegge med entreprenører hvordan vi skal bygge et fundament som er stabilt, sier Solvei.

Selskapet Magic North har fra før isbarer og isgallerier i både Svolvær, Oslo, Bergen og på den karibiske øya St. Thomas, forklarer han.

– Når vi først starter et sted så er det fordi vi har undersøkt det nøye og vil dit. Vi skal til Tromsø uansett, om vi så må flytte tomta litt, sier han og forklarer at tomten de prøvde å bygge på denne gangen var delvis myr som ikke hadde fryst ordentlig til.

– Vi må vurdere grunnforholdene – om vi må gruse eller flytte det. Men beliggenheten like ved Villmarkssenteret er perfekt, og det er der vi ønsker å være. Vi vil satse mye tid og ressurser på å få det opp neste år. Det skal også nevnes at grunnen til at vi er så opptatte av å begynne planleggingen tidligere i år, er fordi vi aldri før har fått så mye positiv respons rundt oppstarten av noe slik vi har sett i Tromsø og fra andre aktører i næringen der, legger prosjektlederen til.