I fjor vant Jovsset Ánte Sara (24) i Indre Finnmark tingrett etter å ha saksøkt staten. Han hadde blitt pålagt å redusere reinsdyrflokken sin til 75 dyr. Dette mente han ville føre til at han ikke kunne leve av reindrift lenger. Etter seieren i tingretten, ble saken anket og skal denne uken opp i Hålogaland lagmannsrett.

For å skape oppmerksomhet rundt rettssaken, har søsteren Máret Ánne Sara (33) startet prosjektet Pile o´ Sápmi.

– Det begynte som en personlig reaksjon. Jeg satt igjen med en følelse av avmakt, sinne og redsel, sier hun.

Máret Ánne Sara mener myndighetenes pålegg om å redusere reinsdyrflokkene rammer de som har færrest rein.

– Det er de yngste som nettopp har startet opp det går utover. Dette er ofte ungdommer som representerer reindriftas fremtid, sier hun.

Over 20 kunstnere til Tromsø

Prosjektet Pile o´ Sápmi startet i Tana under rettssaken i Indre Finnmark tingrett i fjor. Det startet som et kunstverk der Máret Ánne Sara stablet 200 reinsdyrhoder utenfor Indre Finnmark tingrett. Etter dette har prosjektet vokst, og nå er over 20 kunstnere med til Tromsø.

– Det er et utrolig stort team. Det er vi veldig glade for. Det er mange som har kontaktet meg og bedt om å få delta, sier hun.

Sara sier det vil bli vist ulike typer kunst i hele Tromsø. Gruppen Suohpanterror har satt fram kunstverk i byen mandag, og tirsdag vil det bli stuntteater som skal bevege seg gjennom sentrum.

– Vi skal overta hele byen, sier hun.

Lager graffiti parallelt med rettssaken

Linda Zina Aslaksen (30) er graffitikunstner. Sammen med maleren Anders Sunna skal hun male graffiti på en vegg som skal bli satt fram i byen. Dette vil skje parallelt med rettssaken, som går fra tirsdag til torsdag.

– Hvordan kunne jeg si nei? Jeg ønsker å vise min støtte, sier Aslaksen.

Prosjektet skal ikke bare skape oppmerksomhet rundt rettssaken, men også rundt samisk kunst.

– Vi er naboer, men det føles som om vi vet så lite om hverandre. Jeg håper folk vil komme og få en forståelse, eller i det minste vise interesse, for Sápmi, sier Sara.

– Dette er større enn meg

Jovsset Ánte Sara er tydelig på at engasjementet rundt rettssaken ikke kun handler om han.

– Folk har ikke bare reagert på det som skjer med meg, men på overgrepet som skjer med reindrifta. Dette er større enn meg, sier han.

Flere av kunstverkene som blir vist i gatene er donert av kunstnere. Søskenparet er forberedt på å anke dersom Jovsset Ánte Sara taper i tingretten. Derfor har de også startet innsamling for å dekke en eventuell ny rettssak.

– Så langt har vi samlet inn 80.000 kroner. Hvis han taper i lagmannsretten, trenger vi penger for å sikre prosessen videre, sier Máret Ánne Sara.