26. juni 2015 åpnet den nye storindustrikaia på Skarpneset, men mot slutten av januar to år senere er det ennå stille på området. Boriggen «Floatel Superioer» har ligget til kai der siden 22. juni i fjor. Der skal den ligge minst ut august 2017, og Tromsø Havn henter inn rundt 1 million kroner i måneden på å ha den til kais. Utover det, er det lite aktivitet på området.

– Per nå er det bare riggen, og så har vi leid ut noe av bygningsmassen her. Vi er i møter og i dialog med diverse aktører i næringslivet ukentlig som er interessert i å leie areal og har behov for havnefasiliteter, sier havnesjef Halvar Pettersen.

– Men det er ingen nye avtaler i boks?

– Nei, det er stillstand og vinter akkurat nå. Vi har mye møter i januar og februar, så det kommer nok.

– Aktivitetsstyrte avtaler

I 2012 gikk Tromsø Havn bredt ut med at de hadde underskrevet en avtale med tungvekterne IOS Intermoor, ASCO og Tristein som skulle leie 85.000 kvadratmeter i det nye havneområde. De er heller ikke på plass.

– Avtalen fra 2012 foreligger fortsatt, men den er aktivitetsstyrt og som kjent ble det mindre aktivitet i sektoren enn forventet de siste årene. Det ser ut til at det blir bedring nå med økt leteaktivitet i Barentshavet, sier Pettersen.

SE STOR TIDSLINJE HER.

Mye gjeld

Det ble investert 300 millioner kroner for å etablere Grøtsund offshorebase. Tromsø Havn, som også er organisert som et kommunalt foretak, har per 1. januar 2017 totalt 910 millioner i lånegjeld, hvorav 195 millioner er direkte tilknyttet Grøtsund offshorebase. Den totale lånesummen inkluderer også byggingen av den nye passasjerterminalen på Prostneset. I 2016 gikk også Tromsø Havn med et overskudd på nærmere 17 millioner kroner.

OPTIMIST: Både Jarle Heitmann (Ap) og havnesjef Pettersen har troen på 2017.

Jarle Heitmann (Ap) kom inn som styreleder 1. juni 2016, og har tro på fremtiden til havnen på Skarpneset.

– Tromsø Havn er akkurat nå i dialog med flere aktuelle kunder. Vi mener det er en såpass positiv dialog, at vi kan påregne gode inntekter utover i 2017 på kai 1 Grøtsund, sier Heitmann.