– Man skal ikke kaste mat, det er synd, sa alltid min bestemor.

– Kasting av mat er blitt et alvorlig ressursproblem, sier dagens husholdningsøkonomer og miljøpolitikere.

Jeg sier at kasting av mat er idiotisk fordi man kan lage mange gode, nyttige og rimelige matretter av det som blir til overs etter middagen istedenfor å lage søppel av det.

Den kanskje mest klassiske restretten av dem alle er plukkfisk.

PLUKKING: Jeg regner med at plukkfisk har hentet navnet sitt fra – nettopp – plukking av fisk. Man renser bort skinn og bein.

Spesielt nå, i skreisesongen, blir det ofte fisk til overs – fisk som kan bli en utmerket base for denne norske klassikeren.

Det finnes egentlig ingen fast oppskrift for plukkfisk, eneste kriteriet som skal oppfylles er vel strengt tatt at det skal være fiskerester i den. Enten fersk eller saltet – eller klippfisk.

Poteter er også nødvendig – enten i skiver eller som mos, men mange har også gulrøtter, løk, erter – og sågar sellerirot – blandet inn. Det er heller ikke fastslått om det skal være smeltet smør eller hvitsaus.

Nuvel, dette er i hvert fall min versjon av retten.

Plukkfisk fra Lunheim

500 g hvitfiskrester – torsk, sei eller kveite. Gjerne lettsaltet fisk eller klippfisk.

400 g kalde poteter

300 g kalde gulrøtter

1/2 purre i skiver

1/2 løk i ringer

200 g frosne erter

150 g tørrsaltet bacon

25 g smør

25 g hvetemel

5 dl helmelk

Salt, hvitpepper, sennep

FRESER: Løkskiver og purre freses i smør før det jevnes.

Fres løk og purre i smeltet smør. Når løken er myk og gjennomsiktig rører du inn melet. Hell på melk i skvetter samtidig som du rører rundt med en visp. Pass på så det ikke blir klumper.

Når sausen har jevnet seg og blitt tjukk rører du ned skiver av skrelte poteter og gulrøtter, erter og en teskje sennep.

Strø over salt og pepper, men pass på. Har du brukt saltfisk eller klippfisk blir det gjerne for salt.

Helt til sist legger du i fisken som du «plukker» i flak. Rør forsiktig rundt slik at fisken ikke faller sammen helt. Det skal ikke bli «fiskegrøt» av det hele.

Server med sprøstekte baconterninger på toppen – og strø gjerne finhakket persille øverst.

I glassene passer en god pils.

Vel bekomme!

RESTMAT: Kalde og kokte gulrøtter og poteter, fiskerester, løk, purre og erter rett fra fryseren. Det går kjapt å lage plukkfisk. Foto: Christer Pedersen / iTromsø