Han har nettopp besøkt Tromsø for å overvære «Veiviseren» i ny musikalsk drakt under Tromsø internasjonale filmfestival.

Samtidig var han i de siste innledende møtene som skal sikre en god åpning for Mikkelfestivalen i Tromsø.

– Vi skal gi rom for samiske og norske utstillere å møtes i Tromsø. Det er samiske og norske kunstnere som har drevet med sløyd i generasjoner

Festivalen blir arrangert på St. Elisabeth-senteret i Tromsø sentrum.

Tidligere straffedømt

Det vil også bli noen seminarer under festivalen. Blant annet med tidligere straffedømte Sven-Erik Utsi, som nå holder foredrag om å forebygge kriminalitet.

ELISABETHSENTERET: Mikkelfestivalen går av stabelen 31. mars i Tromsø.

– Han blir sett på som Norges farligste mann. Han drepte faren sin og satt inne i 15 år. Etter å ha lest boken om han ser du derimot at barnevervet sviktet, foreldrene sviktet og banket ham. Det er et viktig foredrag for både unge og voksne.

I tillegg blir det foredrag om å tro på seg selv, som Mikkel selv skal ha.

– Tromsø er rett plass

Programmet er enda ikke fylt opp, men Gaup satser på å ende på seks–syv foredrag i løpet av festivalen som starter fredag 31. mars og varer til 2. april.

– Tromsø er rette stedet å gjøre det. Det er et åpent miljø hvor vi har diskusjoner hvor vi kan møtes og gi av det vi kan, sier Gaup, som forteller at dette blir noe helt annet enn Alternativmessa i Tromsø, som han selv har deltatt på tidligere.

– Det er ikke hvem som helst som får være med her. Vi er nøye når vi plukker hvem som skal holde foredrag og stille ut. Det er mange som gir seg ut for å være sjamaner som ikke er det. Det blir litt ekkelt, sier Gaup.

Mye kos og alvor

Det handler om å hjelpe og lytte til mennesker.

– Jeg har vokst opp med dette. Bestefaren min, som også heter Mikkel, ble kalt for «Mirakel-Mikkel». Han hjalp mange mennesker og av og til var det kø utenfor huset vårt. Han kunne helbrede.

– Har du noen av disse evnene?

– Hvis jeg kan hjelpe mennesker, så lytter jeg eller snakker med dem. Er du skuespiller så kan du forklare noe til dem som hjelper dem. Det stråler ikke ut av hendene mine, det er hinsides. Jeg blir aldri noen «Sjaman-Mikkel».