20-åringene har fått losset dagens fangst inn på kaia i Løksfjord.

– Egentlig jobber jeg på en større båt. I høst fikk jeg stilling som styrmann, og fra februar er jeg tilbake der. Du kan godt si at sjarkfiske nå i januar er hobby, men det er penger å tjene, understreker Daniel.

– Økt status

I fjor økte fiskermanntallet for første gang på mange år. I 2016 var det 1.608 heltidsfiskere i 20-årene i Norge. Det er flere enn i 1990. Snittalderen for fiskere i Tromsø er 51 år.

Fiskeriminister Per Sandberg fikk pepper etter at han tidligere i år sa at det ikke lenger er flaut å være fisker. I ettertid presiserte han utsagnet til at fiskere har høyere status nå enn tidligere.

Det er en påstand Daniel Sørensen kjenner seg igjen i. Å tjene godt på å jobbe med kvalitetsvarer er ifølge han med på å vaske slogstank bort fra fiskeryrket, der bloddrefs nå også er pengedrefs.

– Å være fisker har fått høyere status. Årsaken er at det de siste årene har vært fremhevet viktigheten av kvalitet på fisken, kombinert med at fiskerne tjener godt, sier 20-åringen fra kaikanten i Løksfjord.

Utdannet seg til fisker

Etter å ha gått ut av den nå nedlagte grunnskolen Skogvik skole på Rebbenesøya, bar det til videregående skole med havbruk og fiskeri på fagplanen. Videre ble det to år i læretid på en fiskebåt. I januar i år er første måned som ferdigutdannet fisker.

– Målet mitt nå er å høste mest mulig erfaring, sier 20-åringen som har hjemadresse i Måsvik, der veien stopper sørvest på øya.

LOSSER: Daniel Sørensen losser fersk skrei ved kai i Løksfjord på Rebbenesøy. Foto: Ronald Johansen