66-åringen er daglig leder på Løksfjord AS. Han sitter ikke tilbakelent i en kontorstol med beina på bordet og patter ettertenksomt på en sigar av den grunn. Høgstad kjører trucken på kaia, raskt og effektivt. Vannspruten står når han stilsikkert tømmer fisk inn på transportbåndet.

Stortrives

Oskar var med på å kjøpe fiskebruket fra Nergaard i 2010. I starten ble det pendling til og fra hjemstedet Gryllefjord, der han hadde bodd og jobbet i 30 år. Han fant etter hvert roen på øya som er blitt et hjem.

– Rebbenesøya er ei alle tiders øy. Kona og jeg har bygd hus og bor her fast. Det er en time og et kvarter med kjøring, pluss ti minutter på ferga, til Tromsø. Sammenlignet med å bo Gryllefjord har jeg byttet Finnsnes ut med Tromsø – som man vel kan si er en vel så bra by, sier Oskar med en underdrivende tone.

Leter etter erstatter

Nå leter Løksfjord AS etter en som kan ta over spakene.

– Jeg begynner å bli voksen, sier Høgstad humrende.

I framtida er han tiltenkt en friere rolle på fiskebruket som han er deleier i. Arbeidet med å finne en erstatter på kaia startet for en tid tilbake.

– Bedriften skal vare lengre enn meg. Og jeg tenker å jobbe til jeg er 70 år. Det synes jeg er greit med tanke på at jeg startet i jobb som 14-15-åring. Dette er en naturlig utvikling i et liv – og i en bedrift, sier en nøktern Oskar Høgstad.

Å overta etter en med 50 års erfaring fra fiskeriene er ikke en jobb for hvem som helst.

– Vi er på utkikk etter noen som helst har erfaring fra fiskebruk tidligere. Det må være en person som har orden i sakene og takler høyt tempo når ting drar seg til, sier Høgstad.

TAKKER FOR SEG: Oskar Høgstad og kona har slått seg ned på Rebbenesøya, så det blir enkelt å ta i et tak på fiskebruket han er deleier i. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
RUTINERT: Oskar Høgstad leder en bedrift som er med på å skape store verdier landes på Rebbenesøy hvert år. Foto: Ronald Johansen / iTromsø